Analfabetism și vorbăraie politică: Ex-ministrul Educației, Maia Sandu împarte pliante cu greșeli

9

Partidul condus de ea a început să împartă pliante, conținutul cărora ridică mai multe semne de întrebare.

Când ați verificat ultima dată căsuța poștală? Dacă a fost demult, se pare că acum este un moment bun să o faceți. Acolo, cel mai probabil, vă așteaptă… Maia Sandu. Nu în persoană, desigur, ci vreun material de-al ei de promovare.

De exemplu, un pliant cu apelul de a adera la Partidul „Acțiune și Solidaritate”. Aș spune că este un material foate captivant, cel puțin din motiv că este tipărită cu… greșeli.

În special este vorba de semnele de punctuație. Starea virgulelor din pliant este jalnică – se pare că au fost puse haotic de cineva legat la ochi. Chiar și pe copertă, sub poza Maiei Sandu este afișată o frază în care a fost scăpată virgula. O astfel de greșeală n-ar fi făcut-o probabil și un elev al claselor primare.

Dar nu mă voi opri la fiecare caz în parte. Veți găsi și singuri zeci de greșeli de punctuație dacă veți citi acest pliant. Haideți mai bine să analizăm conținutul acesteia.

Așadar, primul punct din pliant spune: „De prea mult timp am fost conduși de persoane incompetente, cărora nu le pasă de noi. De prea mult timp am fost dezbinați intenționat de către guvernare”.

Aceasta, aș spune eu, este o declarație autocritică! Aceasta pentru că funcția de ministru al educației în acest guvern „necompetent care dezbină societatea” a fost deținută încă acum un de către Maia Sandu.

Citim mai departe: „Pas cu pas, vom construi o societate în care toți oamenii vor fi respectați, unde vom avea șanse egale la o viață decentă și o carieră de succes, adică la bunăstare”.

Vă aduceți aminte de Funt – faimosul personaj al romanului „Vițelul de aur” care povestea despre „pantalonii săi de Paști” pe care el „mai demult îi purta doar de Paști”. Explicația din pliantul Maiei Sandu este din aceeași operă. Nu vă pare?

„Vom distruge monopolul și schemele de ridicare a tarifelor. Doar astfel vom avea mărfuri de calitate și servicii la prețuri rezonabile”.

Distrugerea imediată a monopolului este un mod sigur de distrugere a economiei. Însă consolidarea unei concurențe sănătoase care într-adevăr poate îmbunătăți calitatea anumitor produse sau servicii, este cu totul altceva. Dar despre aceasta nu se vorbește în pliant.

„Sunt foarte puține locuri de muncă bine plătite. Necesitatea de supraviețuire forțează oamenii să-și părăsească familiile și casele. Noi vom susține agenții economici și antreprenorii de familie care crează locuri de muncă. Doar astfel vom putea asigura un viitor prosper aici, la noi acasă”.

Explicați-ne, cum veți face asta? Măcar aproximativ. A câta oară politicienii din Moldova, în special Maia Sandu, se apucă să întoarcă cetățenii moldoveni de peste hotare. Cum planifică să facă ei aceasta – nu e clar. Poate anume din acest motiv, această cauză nobilă nu se mișcă din loc?

„Din cauza corupției banii oamenilor au nimerit în buzunarele hoților, iar statul a fost capturat”.

Da. Doar că atunci când banii au ajuns în buzunarele hoților, Maia Sandu era ministru. Iar pedeapsa pentru hoți dumneaei a început s-o ceară doar când asemenea solicitări au început a deveni un trend.

„Deja de mai mulți ani sistemul de învățământ este dominat de fraude și falsificări”.

De parcă odată cu venirea Maiei Sandu totul s-a schimbat! O fraudă a fost înlocuită cu alta. Cât ține de falsificare… Cred că nu trebuie să vă aduc aminte de conținutul actualelor manuale de istorie.

După reforma Maiei Sandu aproximativ jumătate din absolvenți în fiecare an pică examenele de BAC. Vezi bine, ei construiesc o societate de oameni liberi și corecți. Poate totuși o armată de zombie?

Cui le sunt destinate aceste broșuri? Evident că celor care nu pun întrebări. Iar numărul acestora, în pofida volumului nesemnificativ de pliante împărțite de către partidul Maiei Sandu – este foarte mare.

Sunt de acord, în asemenea pliant mic nu poți să expui tot programul partidului și soluțiile de rezolvare a anumitor probleme. Dar poți măcar să le indici! În caz contrar avem de a face din nou cu o vorbăraie politică obișnuită.

Mai avem aproape 3 luni până la alegerile prezidențiale, iar odată ce perioada electorală va începe doar la sfârșitul lunii august, ar fi ilegal să desfășori acum campanie electorală. Iată Maia Sandu a și găsit o metodă de a face PR: să împartă chișinăuienilor pliante cu apelul de adera la partidul ei. Doar că această acțiune a ex-ministrului este, sincer vorbind, comică.

autor: Igor Crudu / kp.md

You may also like

Comments are closed.

By