ALERTĂ de securitate în Turcia! Armata anunță că deţine controlul asupra întregii ţări

media-146861248127737200

UPDATE // Lovitura de stat din Turcia, de vineri noaptea, pare să fi eșuat, sâmbătă dimineață, după ce foarte mulți oameni au ieșit în stradă.

Biroul Administrației Prezidențiale a anunțat 265 de morți, dintre care 161 de civili și 105 complotiști.

Premierul turc Binali Yildirim a declarat că lovitura de stat eșuată este ”o pată neagră” adusă democrației țării și promițând pedepse aspre pentru cei implicați.

Aproximativ 3.000 de soldați au fost reținuți. Printre ei, se află și doi militari cu funcții înalte (comandanții armatei a doua și a treia), precum și un magistrat al Curții Constituționale.

UPDATE: 01.15 // O explozie violentă a fost auzită în centrul Ankarei, capitala Turciei. Potrivit AFP, pentru moment nu se cunosc motivele acestei explozii. Reuters relatează, pe de altă parte, că un elicopter militar a deschis focul deasupra capitalei, scrie Agerpres.ro.

UPDATE: 00.55 // Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

UPDATE: 00.30 // Potrivit presei de la Ankara, armata a introdus legea marţială şi interdicţii de circulaţie.

23.45 // Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului, potrivit unui comunicat citat de canalele TV turce, informează Reuters și DPA, citate de Agerpres.

Într-un comunicat trimis prin e-mail și citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relațiile externe existente ale Turciei vor fi menținute și statul de drept va rămâne prioritar.

turcia9

Avioane de luptă survolau la joasă altitudine orașul Ankara, urmate de elicoptere, potrivit AFP. În Istanbul, ambele poduri de peste Bosfor au fost închise de armată, iar pe ele, potrivit martorilor citaţi de presa internaţională, rulează mai multe tancuri.

CnblVkZXEAEQ9zL

Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în Ankara, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan pare a fi în siguranţă, notează Mediafax cu referire la Reuters.

turcia

turcia97

Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a denunţat tentativa de lovitură de stat militară, promiţând că va opune rezistenţă şi că autorii revoltei vor fi pedepsiţi, mai scrie sursa.

Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

You may also like

Comments are closed.

By