Şeful Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului construcţiilor, ÎN AREST

cna

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au decis arestarea preventivă, pe un termen de 25 de zile, a şefului Direcţiei generale dezvoltare regionale, învinuit de îmbogăţire ilicită.

El va rămâne în custodia CNA, potrivit serviciului de presă al instituției.

Amintim că funcționarul a fost reţinut acum câteva zile după ce s-a constatat că deţine, personal şi prin persoane interpuse, bunuri şi mijloace financiare estimate la 6 milioane de lei, valoare care depăşeşte substanţial veniturile obţinute de familia sa în perioada 2011-2015.

Este vorba despre două terenuri din oraşul Călăraşi şi municipiul Chişinău, două imobile de lux, a căror valoare de piaţă depăşeşte 1 000 000 de lei, un automobil de peste 600 000 de lei, active financiare la două bănci în valoare de 295 000 de lei şi 18 000 de lei.

Astfel, fiind analizate proprietăţile deţinute de bănuit în coraport cu veniturile declarate de el şi soţia sa (1 075 871 lei pentru anii 2011-2015) s-a stabilit că investiţiile şi achiziţiile efectuate depăşesc semnificativ veniturile familiei. Potrivit probelor acumulate de ofiţerii de urmărire penală, acest fapt denotă existenţa unor surse de venit despre care sunt date că ar fi fost obţinute ilegal.

În acest caz a fost deschisă o cauză penală în temeiul art. 330 cu indice 2 Cod penal – îmbogăţirea ilicită, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că, şeful Direcţiei generale dezvoltare regională al MDRC este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu într-un alt dosar instrumentat de CNA şi procurori, iar în martie curent CNA a efectuat mai multe percheziţii la Direcţia pe care o conducea funcţionarul, dar şi la sediile altor ADR-uri. Acesta este învinuit că ar fi influenţat mai mulţi subalterni, membri ai grupurilor de lucru pentru organizarea achiziţiilor publice, ca să ia decizii favorabile în privinţa unor operatori economici. Faptele se confirmă prin anularea unui şir de licitaţii, pe motive neîntemeiate, şi desemnarea unor ofertanţi, apropiaţi bănuitului, drept câştigători.

Dacă va fi găsit vinovat, funcţionarul riscă de la 6 la 10 ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

imagine simbol

You may also like

Comments are closed.

By