România a început procedurile pentru acordarea primei tranșe din împrumutul de 150 de mln de euro pentru RM

candu ciolos

Guvernul României a declanșat procedura tehnică pentru acordarea primei tranșe din împrumutul în valoare de 150 de mln de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Prim-ministrul României, Dacian Cioloș la întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

„Ne dorim ca sprijinul României să fie unul nu doar financiar, ci să fie utilizat de Republica Moldova inclusiv pentru a-și recîștiga încrederea în relațiile cu partenerii occidentali. Important este să obțineți rezultate și să mergeți etapă cu etapă în implementarea reformelor, astfel încît banii acordați de Guvernul României să sprijine schimbările inițiate”, a menționat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul României a salutat rezultatele pozitive obținute de autoritățile de la Chișinău privind realizarea Foii de parcurs, subliniind faptul că implementarea acesteia va genera schimbări importante în domeniile justiției și luptei anticorupție, precum și în sectorul financiar-bancar. De asemenea, Dacian Cioloș s-a interesat despre acțiunile întreprinse de autorități în sensul simplificării administrative și de control asupra mediului de afaceri din țara noastră. Totodată, oficialul român a încurajat autoritățile să implice mai activ sectorul nonguvernamental în procesul de luare a deciziilor.

Potrivit Președintelui Parlamentului, adoptarea Foii de parcurs a servit drept un imbold mobilizator, determinând Parlamentul și Guvernul să-și sincronizeze agendele și să gestioneze mai eficient atât realizarea angajamentelor asumate față de UE, cât și să instituie noi mecanisme de monitorizare și raportare în acest sens. În context, Andrian Candu s-a arătat convins că autoritățile vor reuși să îndeplinească acțiunile prevăzute până la finele sesiunii curente a Parlamentului, chiar dacă lunile iunie și iulie se arată a fi aglomerate în plan legislativ.

În altă ordine de idei, Speakerul Andrian Candu a exprimat gratitudine Guvernului României pentru sprijinul acordat țării noastre și a apreciat înalt continuarea proiectelor de cooperare bilaterală anunțate pentru următoarea perioadă de Prim-ministrul României, Dacian Cioloș. Acestea prevăd acordarea a 100 de microbuze școlare unităților de învățământ din Republica Moldova, inițierea unui program de finanțare a comunităților locale, precum și continuarea programului de reparație a grădinițelor din țara noastră – în acest sens fiind alocați cca 3 mln. de euro.

Amintim că președintele Parlamentului, Adrian Candu efectuează, în perioada 13 – 16 iunie curent, o vizită de lucru la București și Bruxelles.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor cu oficialii de peste Prut au vizat relațiile bilaterale între cele două state, situația economică și social-politică din Republica Moldova, scrutinul prezidențial din 30 octombrie curent, agenda UE a țării noastre, securitatea regională în contextul reluării negocierilor în formatul 5+2.

Totodată, în cadrul întrevederii cu președintele român, Klaus Iohannis, Candu a mulţumit pentru sprijinul României în proiectul european, pentru ajutorul umanitar acordat recent de România şi pentru proiectele bilaterale cu impact deosebit implementate de România în Republica Moldova, dând exemplul proiectului introducerii SMURD.

You may also like

Comments are closed.

By