Interlopii fugari, Victor și Viorel Țopa, pomeniți „de bine” și în presa poloneză

victor si viorel

Clanul Țopa a ajuns să fie criticat și de presa poloneză. Potrivit Warsaw Point, interlopii fugar, care se ascund în spatele Platformei DA, încearcă prin diferite metode să înlăture actualul Guvern al Republicii Moldova.

„În Republica Moldova toți știu că platforma politică „Demnitate și Adevăr” este fondată și condusă de reprezentanți sau „umbrelele” a 2 oameni de afaceri condamnați și anunțați în căutare internațională care, pe deasupra, controlează presa locală. Este vorba despre Victor și Viorel Țopa, condamnați la 10 și, respectiv, 8 ani, care au scăpat de închisoare fugind în Germania, de unde încearcă să organizeze înlăturarea actualului Guvern al Republicii Moldova”, notează Warsaw Point.

Publicația menționează că cei doi se află sub protecția Guvernului Federal al Germaniei, iar autoritățile publice locale blochează procesul de extrădare a acestora deja de 2 ani.

„În 2011, instanța din Republica Moldova l-a recunoscut pe Victor Țopa și complicele său vinovat de deturnarea acțiunilor deținute de către Galina Prodisvet – fostul vice-președinte al băncii Victoriabank – și familia sa, precum și de transferul acestora în altă instituție financiară. Doamna Prodisvet a inițiat un proces de judecată, în cadrul căruia îl acuza pe Victor Țopa de furt și extorcare de acțiuni în valoare de 9 milioane de dolari SUA, ceea ce avut loc la Moscova. Acesta a reușit să fugă în Germania. Aflându-se acolo, acesta a început să susțină diverse figuri politice interconectate din Moldova, iar planul său de a asigura reîntoarcerea ex-Prim-ministrului corupt pe scena politică din Moldova se pare că începea să dea roade. Având o influență imensă asupra anumitor instituții media (JurnalTV), Țopa a reușit să lanseze zvonul precum că a fost nevoit să ceară azil politic în Germania. Astfel, a fost larg răspândite mesaje, potrivit cărora acesta nu a fugit de justiție, dar se află sub protecția unui stat democratic”, mai scrie sursa.

În același material, autorii menționează faptul că investigațiile jurnaliștilor din Moldova au scos la iveală faptul că Țopa și-a câștigat primul milion de dolari SUA din traficul de arme, droguri și diamante, aplicând metode de gangster pentru a prelua pachetul de control de acțiuni a unor mari instituții de presă.

„Jurnaliștii care au vorbit deschis despre investigațiile privind fraudele lui Victor Țopa au fost deseori amenințați cu moartea. Legăturile sale de afaceri se extind până la Guvernul Federal al Germania și aeronava „Theodor Heuss” folosită de Angela Merkel până în 2011 și, ulterior, transportată în Iran prin intermediul unor firme din Europa de Est, controlate de Țopa. Punctul său de sprijin în Republica Moldova este, după cum am menționat anterior, platforma „Demnitate și Adevăr””, notează Warsaw Point, menționând că protecția pe care i-o oferă Germania lui Țopa face parte din noul context geopolitic.

„Alți politicieni și oameni de afaceri, implicați în acte de corupție se află, la fel, sub protecția Germaniei. Prin intermediul acestor scheme, Germania vrea să câștige lupta pentru extinderea sferelor de influență dintre Occident și Federația Rusă. În același timp, Germania apelează la serviciile unor găști corupte din asemenea republici post-sovietice ca Moldova. Acest joc este foarte periculos. El atentează la pacea nu doar din regiune, ci din întreaga lume”.

Acum câteva zile și presa germană a publicat un material despre Victor și Viorel Țopa. Publicația Junge Welt scria despre milionul câștigat de Victor Țopa, dar și despre faptul că cei doi ar sta în spatele protestelor antiguvernamentale de la Chișinău.

You may also like

Comments are closed.

By