Dosar penal pentru BNS // Cum au fost cheltuiți banii pentru recensământul populației 2014

recensamint99

Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare, alocate Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru efectuarea recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor din anul 2014.

Potrivit celor constatate de procurori, în perioada anilor 2013 – 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor. Astfel, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensămîntului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decît cele destinate recensămîntului (schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînoirea bazei tehnice, genţi, scanere, condiţionere şi alte cheltuieli care nu erau necesare pentru acest proces).

De asemenea, investigaţiile procurorilor au relevat că, persoane publice din cadrul BNS, acţionînd în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat 5 contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Potrivit procurorilor, contractele au fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurîndu-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor.

Ca urmare a ilegalităţilor constate, procurorii au iniţiat o cauză penală în baza art.191 alin.(5) Cod penal, iar ancheta procurorilor va viza atît acţiunile persoanelor publice din cadrul BNS, cît şi a persoanelor gestionare din cadrul firmei contractante, în administrarea cărora au fost încredinţate sumele de bani.

Amintim că în luna mai premierul Pavel Filip a cerut demisia directorului Biroului Național de Statistică (BNS), Marin Gospodarenco pe motiv că acesta nu a oferit explicații privind datele din recensământul populației din 2014 și motivele tergiversării anchetei.

You may also like

Comments are closed.

By