Bogatu face praf din „rezultatele” vizitei lui Năstase la București

petru bogatu europalibera

Analistul politic Petru Bogatu susține că vizita efectuată de liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase la București a fost un eșec total. Cunoscut jurnalist scrie într-un editorial în Ziarul Național că Năstase s-a dus la București ca un intrus, deși nimeni nu îl aștepta acolo, dar s-a întors din Romania cu coada între picioare.

Bogatu avansează ideea că finul oligarhului Victor Țopa, Andrei Năstase s-a dus la București, deşi nimeni nu-l aştepta acolo cu pâine şi sare, ca să remonteze un handicap ce riscă să-l coste scump. „El avea nevoie de scena politică românească pentru uzul electoral intern în tentativa de a demonstra sprijinitorilor săi proeuropeni că e văzut cu ochi buni în România. N-a fost să fie. Altfel au stat lucrurile cu Andrei Năstase”, în opinia lui Bogatu. Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr a venit la Bucureşti ca un intrus, a concluzionat autorul.

„Cum însă liderul PPDA s-a întâlnit doar cu ex-preşedintele Traian Băsescu şi cu vreo câteva persoane cvasi-anonime, este la mintea oricui că întreprinderea lui a dat chix. Uşile pe care urma să le deschidă i-au fost, după toate probabilitățile, închise în nas. Un indiciu clar că vizita a eşuat lamentabil, după cum sugerează şi Iulian Chifu, este absența oricăror mesaje din partea amfitrionilor. Unde mai pui că şi președintele PPDA, revenind la Chișinău, n-a avut practic nimic de spus”, a reamintit jurnalistul.

Motivele care au stat la baza unei atitudini așa reci față de Năstase la București se trag din neîncrederea accentuată a Occidentului, în speţă a României, faţă de Năstase, afirmă Bogatu. „Establishment-ul românesc n-a dorit să coboare atât de jos încât să discute cu el. Au refuzat să se întreţină cu acesta până şi parlamentarii care îl critică fără istov pe Vlad Plahotniuc. Au contat, pesemne, şi scheletele din dulap care deconspiră legăturile liderului PPDA cu nişte cercuri de afaceri dubioase, altele decât cele aflate acum la putere. În această situaţie, decidenţii de la Bucureşti şi-au luat o distanţă de precauţie, lăsându-l pe Traian Băsescu să-i reprezinte. Fostul preşedinte, dacă e să-i dăm crezare lui Iulian Chifu, i-a imputat lui A. Năstase „greşeala” revendicării anticipatelor şi alierea cu partidele putiniste ale lui Dodon şi R. Usatâi”, scrie Petru Bogatu.

Partenerii occidentali ai Republicii Moldova şi, nu în ultimul rând, Bucureştiul, deşi simpatizează opoziţia antioligarhică, îl antipatizează pe A. Năstase a cărui exprimare politică arată ca dracul, mai spune Bogatu.

Sub pretextul luptei pentru eliberarea statului din captivitate, liderul PPDA face pact şi cu diavolul numai să ajungă la putere, consideră autorul. El atrage atenția că Se confirmă astfel suspiciunile că gestiunea protestelor populare fusese confiscată de clanuri oligarhice perdante care se căznesc acum să se revanşeze.

„Se încearcă de fapt o ordinară răsturnare a piramidei cleptocrate cu riscul destabilizării situaţiei politice interne şi redirecţionării vectorului de politică externă spre Est. Atare tertipuri, bineînţeles, n-au cum să nu stârnească dezgustul aliaţilor noştri occidentali.

Aşa fiind, Andrei Năstase s-a întors la Chişinău cu coada între picioare. La Bucureşti nu a găsit înţelegere, iar scuze nici atât”, a încheiat Petru Bogatu.

 

sursa: puterea.info / foto: europaliberă.org

You may also like

Comments are closed.

By