5 C
Chișinău
Friday, April 16, 2021

Vrabie: Colaboratorii vamali vor trece atestarea

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a anunțat astăzi inițierea procesului de atestare a colaboratorilor sistemului vamal.

Potrivit lui Vitalie Vrabie, angajații vor fi examinați pe patru criterii: fișa de atestare, fișa de integritate, pregătirea profesională și capacitatea de operare cu sistemele informaționale din gestiunea autorității vamale.

”Scopul respectivei atestări este de a crea un efectiv profesionist și integru, care să corespundă tuturor criteriilor de eligibilitate pentru funcția exercitată, asigurând astfel sporirea eficienței activității Serviciului Vamal, consolidarea disciplinei de muncă, precum și promovările obiective în funcție în dependență de performanțe”, a declarat Directorul General al Vămii în cadrul ședinței Comisiei de atestare a Serviciului Vamal instituite în acest sens.

Tot în cadrul ședinței a fost aprobat și graficul desfășurării procedurii de atestare, care va dura două luni de zile.

Potrivit Regulamentului, angajații supuși procedurii menționate vor fi avizați cu o lună înaintea datei atestării, aceștia dispunând de suficient timp pentru a se pregăti la toate compartimentele de specialitate.

De menționat că, conform prevederilor stipulate în respectivul Regulament, atestarea colaboratorilor vamali, cu excepţia celor care fac parte din efectivul de comandă suprem, se efectuează, de regulă, o dată la doi ani sau cel puţin o dată la patru ani, procedură încălcată în mod flagrant pe parcursul unei perioade îndelungate de timp. Conform datelor deținute, circa 24% din angajați nu au fost niciodată supuși atestării, iar alți 49% au fost atestați doar o singură dată, la încadrarea în funcție.

Atestările vor fi organizate în săli special amenajate, dotate cu sisteme de supraveghere video, în vederea excluderii unor eventuale fraudări ale rezultatelor.

Amintim că acum o lună Vitalie Vrabie declara că a început reorganizarea aparatului central al Serviciului Vamal, urmând ca numărul de cadre să fie redus de la 388 la 260 de angajaţi. Totodată, el a mai spus că salariile vameșilor vor fi majorate pentru a nu fi tentați să ia mită.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img