Procuratura vine cu DETALII privind perchezițiile de la SPIA

SPIA

Potrivit Procuraturii, astăzi au fost efectuate concomitent 23 de percheziţii atât la domiciliile, cât şi în birourile de serviciu ale angajaților Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului Afacerilor Interne (SPIA MAI).

Procuratura Anticorupţie în comun cu Centrul Naţional Anticorupţie are în gestiune 3 cauze penale în care sunt bănuiţi colaboratorii SPIA.

Potrivit materialelor primei cauze penale, în ianuarie curent, persoane publice din cadrul SPIA MAI, aflându-se în oraşul Briceni, au solicitat de la 5 persoane, care practică activitate neautorizată de schimb valutar, 100 000 lei pentru a nu înregistra faptele practicării neautorizate a activităţii de schimb valutar şi pentru a nu-i trage la răspundere. În aceeaşi zi, bănuiţii au primit 4 mii de dolari, în schimbul cărora poliţiştii nu au efectuat careva acţiuni indispensabile care se impuneau pentru a administra probe privind pretinsele acţiuni ilegale ale victimelor.

Potrivit materialelor altei cauze penale, în noiembrie 2012, un cetăţean străin, care transporta din Chişinău spre mun. Bălţi, motoare de barcă, a fost blocat de două automobile, unde s-au apropiat trei persoane care au prezentat legitimaţiile de colaboratori MAI şi care au solicitat cetăţeanului să prezinte actele de provenienţă a motoarelor, ultimul comunicând că nu le deţine. În continuare, angajaţii MAI au estorcat suma de 3 mii de euro pentru a nu documenta presupusul caz de contrabandă şi transportarea mărfii fără acte de provenienţă.

Potrivit materialelor din a treia cauză, pe care urmărirea penală a fost pornită pe faptul activităţii unei grupări criminale specializate în circulaţia substanţelor narcotice de tip heroină în proporţii deosebit de mari, se constată, din rezultatele măsurilor speciale de investigaţii şi acţiunilor procesual-penale, faptul implicării mai multor angajaţi din cadrul SPIA MAI în comiterea acţiunilor de corupţie şi protecţionism a membrilor grupării criminale.

La moment de către procurorii anticorupţie, colaboratorii MAI şi ofiţerii CNA se efectuează acţiuni de urmărire penală sub formă de prezentarea spre recunoaştere, confruntări, audieri suplimentare a părţilor vătămate şi audieri ale bănuiţilor.

În total, au fost reținuți, pentru 72 de ore, patru angajați din cadrul MAI.

You may also like

Comments are closed.

By