Numele lui Oazu Nantoi apare într-o investigație RISE despre afaceri dubioase

nantoi europa libera

Numele cunoscutului analist politic și politician, Oazu Nantoi, care este totodată și unul din fondatorii și susținătorii Platformei Civice Demnitate și Adevăr, apare într-o investigație Rise.md despre afacerile dubioase cu statul. Jurnaliștii de la RISE.md au analizat acțiunile rudelor fostului ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, care au apelat la serviciile casei de avocatură Mossack Fonseca pentru a-și ascunde proprietăți și companii cu venituri de milioane. Printre acestea, firma Euro-Alco, o afacere cu alcool pusă pe roate după ce familia Ghitenștein a preluat active importante ale întreprinderii de stat Aroma. Familia Ghitenștein a fost reprezentată de Oazu Nantoi în unul din offshore-urile cipriote, potrivit Rise.md, el administrând compania moldo-cipriotă Aroma-Plus (Euro-Alco, din 1997 – n.r. ), perioadă în care au fost mai multe decizii luate în defavoarea statului.

„Euro-Alco a fost fondată în anul 1995, cu denumirea Aroma-Plus – o întreprindere moldo-cipriotă creată printr-o hotărâre a Guvernului Sangheli. Hotărârea a fost semnată fără ca reprezentanții Executivului să justifice de ce statul ar trebui să facă afaceri cu un offshore din Cipru.

Atunci statul a cedat companiei nou-create secţia de îmbuteliere a fabricii de coniacuri Aroma de pe str. Bucuriei din Capitală. „Se permite AP Aroma să participe, cu cota-parte a statului în valoare de 1.577.714 lei (6% din fondurile fixe ale AP Aroma), la crearea întreprinderii mixte Aroma-Plus cu firma cipriotă G.M.V. Co Ltd”, se menționează în hotărârea de Guvern”, scrie rise.md.

Reprezentantul G.M.V Co Ltd în Republica Moldova, „împuternicit pentru tratative cu Guvernul în problema constituirii întreprinderii mixte moldo-cipriote” era Oazu Nantoi, informează jurnaliștii.

Nantoi a fost numit președintele consiliului de administrare al Aroma-Plus, funcție pe care a deținut-o până în 1998. El a fost și cel care s-a ocupat de înregistrarea și de obținerea licențelor de care avea nevoie Aroma-Plus pentru a-și începe activitatea. Rise.md atrage atenția că subevaluarea secției de îmbuteliere a fabricii Aroma nu a fost singura decizie în defavoarea statului luată în perioada în care Oazu Nantoi a administrat compania moldo-cipriotă Aroma-Plus (Euro-Alco, din 1997 – n.r. ), după cum notează auditorii Curții de Conturi în raportul din 1998.

De exemplu, în 1996, a fost semnată în numele statului o hotărâre privind introducerea unor modificări în structura investițiilor pe care firma cipriotă G.M.V. Co Ltd era obligată să le facă în calitate de co-fondator. În baza deciziei, offshore-ul a transmis în proprietatea Aroma-Plus doar o parte infimă din utilajele promise. S-a angajat să compenseze diferența cu investiții bănești. În schimb, utilajele necesare pentru ca Aroma-Plus să-și poată desfășura activitatea au rămas în proprietatea offshore-ului cipriot. Ulterior, aceștia le-au dat cu chirie tot Aroma-Plus, compania în care co-fondator era statul. Altfel spus, firma cipriotă a încasat de la stat o parte din banii pentru chiria utilajului.

În 1997-1998, întreprinderea de stat Aroma a vrut să-și recupereze secţia de îmbuteliere a coniacurilor. Atunci, de comun acord cu reprezentanții statului, s-a luat decizia de a vinde partenerului cipriot baza de producţie de pe str. Petricani, cu o suprafaţă totală a clădirilor de 6 mii de metri pătrați, cu staţie de transformatoare şi cu linie secundară de cale ferată. Prețul: doar 1 milion de lei. La schimb, offshore-ul cipriot trebuia să returneze fabricii Aroma secţia de îmbuteliere a coniacurilor, de pe str. Bucuriei.

Pentru că acest lucru nu a fost menționat expres în contractul de vânzare-cumpărare, Aroma a rămas şi fără secţia de îmbuteliere, şi fără baza de producţie de pe str. Petricani, vândută la un preț mult sub valoarea reală, potrivit Curții de Conturi.

foto: europalibera.org

You may also like

Comments are closed.

By