Mesajul șefului statului adresat concetățenilor cu ocazia Zilei Victoriei

memorial.jpg8

STIMAȚI CONCETĂȚENI,

DRAGI VETERANI AI CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL,

Acum 71 de ani, la îndepărtatul 9 Mai 1945, coaliția antihitleristă repurta victoria în lupta cu promotorii celei mai monstruoase și antiumane ideologii – cea nazistă. Această zi și-a meritat locul distinct pe paginile istoriei secolului al XX-lea, având nu doar un preț exacerbat pentru pace, dar și consecințele geopolitice ale „cortinei de fier”, care a divizat Europa în două lumi.

Teroarea care a înghițit zeci de milioane de vieți, dintre care și peste 300 de mii de conaționali de-ai noștri, a dat naștere holocaustului, a lăsat generații de copii nenăscuți, iar pe alții i-a lipsit de tați, mame, bunici, frați, rămânând pentru toți noi o lecție bine însușită și memorată pentru a nu repeta nimic din conținutul ei diabolic.

Astăzi, la o distanță de mai bine de șapte decenii, suntem ferm hotărâți să ne asigurăm că masacrele și distrugerile din timpul acelei conflagrații mondiale nu se vor mai repeta niciodată. Niciun popor nu-și crește feciori pentru a-i sacrifica pe câmpuri de luptă. Războiul este teribila mașinărie care nu cruță pe nimeni, nu știe să facă distincție între prunci și ostași, între mame și mercenari, între stafuri de luptă și grădinițe de copii, între cei care anexează, cuceresc și cei care își apără neamul și țara.

Ziua de 9 Mai trebuie să ne reconfirme idealul de unitate națională, de pace și de intoleranță față de tot ce seamănă tortură, sânge și moarte pe acest pământ.

Aducem omagiul nostru tuturor celor căzuți pe câmpurile de luptă ale celei de-a doua conflagrații mondiale. Datoria noastră este să păstrăm vie amintirea eroilor, cunoscuți și necunoscuți, a celor care au năzuit la un viitor luminos și prosper.

Veșnică amintire acestor eroi!

You may also like

Comments are closed.

By