Încă un moldovean reţinut pentru activitate de mercenar

Procuratura_generala

Un cetăţean al Republicii Moldova a fost reținut, fiind bănuit de implicare în activitate de mercenar (art.141 Cod penal). Operaţiunea de reţinere a fost realizată de Procuratura capitalei, de comun cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate.

În ianuarie 2014, bănuitul s-a înrolat într-o formaţiune armată a autoproclamatei republici populare Lugansk, participînd în calitate de ostaş la conflictul militar din sud-estul Ucrainei. În afară de aceasta, ultimul a asigurat mercenarii cu produse alimentare şi bani.

Fiind audiat de procurori acesta şi-a recunoscut parţial vina.

Bănuitul are 40 de ani şi a fost reţinut în oraşul Cimişlia, după ce a încercat să înroleze un alt conaţional într-o formaţiune armată a autoproclamatei republici populare Lugansk.

Pînă în prezent, 9 persoane au fost deferite justiţiei pentru acţiuni similare, dintre care 5 au fost condamnate, iar 3 persoane continuă să fie cercetate penal.

Procurorii susţin că deşi activitatea mercenarilor este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, acest fenomen este extrem de periculos pentru integritatea teritorială atît a Ucrainei, cît şi pentru securitatea naţională a Republicii Moldova.

De notat că anterior, prin sentinţele Judecătoriei Comrat din 1 august 2014 şi 10 aprilie 2015, dar şi prin sentinţele Judecătoriei Ciadîr-Lunga din 7 iulie 2015, cinci persoane din sudul republicii au fost recunoscute vinovate şi condamnate pentru acţiuni asemănătoare, inclusiv pentru pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale şi participarea la ea, precum şi acordarea suportului în scop terorist. Sentinţele pe aceste cauze au devenit irevocabile. Atît în cadrul urmăririi penale, cît şi în cadrul şedinţelor judiciare persoanele condamnate au declarat că, după ce au fost recrutaţi pe teritoriul Republicii Moldova, au participat la instruiri militare care au avut loc pe teritoriul altui stat, cu implicarea în exerciţii teoretice şi practice în discipline ca: pregătirea şi petrecerea operaţiunilor diversioniste; construcţia şi exploatarea armelor de foc de diferite tipuri; construirea baricadelor; pregătirea «coctаilurilor Molotov» şi utilizarea lor, etc., urmărind scopul de a opune pe teritoriul Republicii Moldova rezistenţă reprezentanţilor organelor de menţinere a ordinii publice, în cazul eventualelor conflicte, analogice celor din estul Ucrainei.

Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate întreprind acţiunile necesare pentru identificarea şi reţinerea persoanelor bănuite de organizarea acţiunilor cu caracter ilegal şi atentare la orînduirea constituţională.

You may also like

Comments are closed.

By