Vama, mulsă de PLDM prin SCHEME

vama frontiera

Şeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a declarat la postul public de televiziune că PLDM a implementat diferite scheme de colectare a banilor pentru superiori. Vrabie a mai spus că și-a avertizat subalternii să pună punct practicii din trecut.

”Cu adevărat au existat asemenea scheme, de colectare de resurse, care se duceau în sus, undeva, cuiva. Nu pot să neg acest lucru pentru că eu l-am simțit din interior atunci când am venit în serviciul vamal, dânșii vorbesc pe interior despre acestea. Numai că nu toți în serviciul vamal au colectat aceste resurse… A fost o problemă de sistem, în care fiecare din elementele sistemului și-au adus contribuția mai mult sau mai puțin. Cei mai mari au avut o contribuție mai mare, oamenii mai mici au contribuit la aceste evaziuni posibile în măsură mai mică. Dar sunt organele de drept care probabil se vor sesiza în timp și voi identifica cine se face vinovat”, a spus Vrabie la „Moldova în Direct”.

Șeful Serviciului Vamal a mai adăugat că angajații care erau implicați în așa-numitele ”scheme” s-au concediat: „Mulți au plecat din cei care au deținut funcții cheie, de conducere și factori de decizie importanți în Serviciul vamal. Actualmente, desigur, că după aprobarea organigramei noi și schemei de personal de încadrare, filtrul de reîncadrare nu va mai admite să rămână cei care se fac, poate, complice la aceste delapidări”, a adăugat Vitalie Vrabie.

În cadrul aceleași emisiuni, el a mai menționat că după plecarea exponenților PLDM, încasările la Vamă au crescut cu 10-20 la sută.

„Eu v-am confirmat că au crescut colectările, drepturile de import, încasările propriu zis… Vă zic doar din ce s-a întâmplat în luna martie. Ianuarie vine cu o gaură de 79 de milioane, de la cifra de control (cifră de control de colectare a dreptului de import pentru bugetul de stat) în minus. Atunci în luna martie noi acumulăm peste cifra de control cu 9,7 la sută, or în valoare asta e 137 de milioane de lei. Ori în 10 zile ale lunii aprilie, în comparație cu 10 zile ale lunii aprilie din 2015, Serviciul Vamal acumulează cu 92 milioane mai mult, or astea înseamnă 27,5 la sută”, a declarat Vrabie.

Tot Vrabie a mai spus că în acea perioadă, colaboratorii vamali obișnuiau să subevalueze marfa.

„La vamă s-a întâmplat ca un costum să fi fost declarat anterior ca un costum pentru nou născut. Pantofi din piele puteau fi declarați, poate din greșeală, ca încălțăminte din plastic… Toți importatorii și agenții economici care practică activitatea de comerț trebuie să înțeleagă că ei trebuie să-și declare bunurile pe import în valoarea lor reală… Trebuie toți să înțeleagă că gravitatea problemei de subevaluare pentru prejudiciile aduse bugetului de stat sunt enorm de mari…”, a conchis directorul general al Serviciului Vamal.

imagine simbol

You may also like

Comments are closed.

By