3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Un post cu TV 7 fețe // Dedesubturile unei combinații de victimizare a Natașei lui Chiril

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ca să înțelegem anumite lucruri din politica moldovenească și procesele generate de aceasta e destul să facem recurs la istorie. Aceste recursuri îi scot din sărite pe politicienii moldoveni și sforarii care sunt siguri că totul se uită mai repede decât ai zice pește iar ei ne pot băga pe gât noi și noi diversiuni informaționale care au menirea să îndobitocească și să zombeze pubicul show-urilor ieftine pe care îl cunoaștem drept electoral. Cu alte cuvinte, propaganda își are locul doar acolo unde electoratul uită. Din acest motiv vom elucida anumite dedesubturi ce țin de scandalul (umflat și inexistent) sistării emisiei TV7 prin satelit. Lectură plăcută.

La 19 august 2010 a fost constituită Asociația Naționala Patronală a Radiodifuzorilor din Moldova, ca organizație apolitică cu scopul de a contribui la dezvoltarea mass-media din RM. Printre mebrii fondatori se numără: Publika TV, Pro TV, Accent TV, TVC 21, TV 7, TNT si N4. Ulterior, asociației i s-au alăturat Jurnal TV dar și mai multe posturi radio: Radio 7, Megapolis FM, Europa Plus, Retro FM, Publika FM, Pro FM si Radio 21.

Președinte al Asociației a fost ales nimeni altul decât Chiril Lucinchi (Patronul TV7 și TNT). Fiul ex-președintelui comunist (Petru Lucinschi a deținut importante funcții în PCUS) a exercitat această funcție în perioada 2010-2011. După ce a fost ales deputat în Parlament, pe listele PLDM, ANPR, după cum era și logic, a inițiat procedura de schimbare a președintelui.

Deși au existat conflicte serioase pe marginea schimbării președintelui ANPR, Lucinschii a reușit într-un final să-l promoveze în aceasta funcție pe amicul său Dan Lozovan. Acest fapt a nemulțumit o serie de instituții media, fapt care a dus la ieșirea din ANPR a Publika TV si Publika FM la 15 iunie 2012, iar la 22 iunie 2012 și-a anunțat ieșirea din Asociație și Jurnal TV. Difuzorii care au părăsit Asociația și-au motivat pasul prin inacțiunea conducerii ANPR și obstrucționarea îndeplinirii obiectivelor organizației în dezvoltarea radiodifuzorilor naționali. Potrivit posturilor care au protestat prin părăsirea organizației, conducerea ANPR, conducerea, în special omul lui Lucinschi – Dan Lozovan nu întreprindea nimic pentru a proteja radiodifuzorii autohtoni de invazia posturilor TV care retransmit televiziunile străine (inclusiv Lucinschi deținea la acel moment două posturi-parazit de acest gen). Totodată s-a constat ca activitatea Asociației a esuat, neavand timp de doi ani nicio realizare vizibilă a sarcinilor stabilite.

După cum am scris mai sus, din aceste motive, mai mulți membri ai ANPR l-au acuzat pe Lucinschii de promovarea lui Lozovan în funcția de președinte anume cu scopul de blocare a diverselor inițiative venite de la radiodifuzori, or Lucinschii în calitatea sa de deputat era și președintele Comisiei parlamentare Mass-media, iar prietenul său Lozovan era cel care bloca activitatea de reformare chiar din Asociație. Lozovan a mai fost acuzat de membrii asociației că a utilizat ANPR pentru diverse activități și acțiuni concertate în interesul lui Lucinschi.

Aici scurtul nostru recurs în istorie ia sfârșit. Să revenim în 2016 și să înțelegem ce se întâmplă în cazul isteriei (care apropos nu prea a prins) promovate cu insistență de TV7 și Natașele din umbra acestui post.

În prezent Dan Lozovan este proprietarul si administratorul companiei TDB – Service, companie care prestează servicii de difuzare a semnalului tv prin satelit. Inițial, Lozovan a creat compania data pentru a ridica semnalul la satelit pentru tv-urile și radiourile sale, ulterior însă a început să presteze servicii și pentru TV7 și TNT, televiziunile prietenului său – Chiril Lucinschi.

Săptămâna trecută, TV7 a emis un comunicat prin care anunța că TDB-Service sistase retransmisiunea postului lui Chiril spre satelit și că asta este o ingerință gravă în activitatea presei libere (să ia orice decizie aprobată de Natașe) și că TV7 e supus unor atacuri fără precedent etc. etc.

Eu unul înțeleg altceva: Vechii prieteni (Lucinschi și Lozovan), de comun acord, și mizând pe faptul că lumea a uitat de prietenia lor distructivă, au decis să mai bage lemne pe foc și să organizeze această diversiune ieftină menită să victimizeze postul de televiziune care a scăzut dramatic în audiență după ce a încetat să mai paraziteze pe contentul NTV Moscova. Nu de alta, dar la scurt timp după sistarea pe marginea căreia Natașa a făcut mare tam-tam, retransmisia TV7 a fost reluată de TDB-Service.

S-a dorit probabil ca lumea în general să afle că TV7 este retransmis și prin satelit de aceea s-a anunțat sistarea și ulterior reluarea transmisiunii. Or, după cum am mai spus, audiența postului este la pământ, iar colectivul vrea salarii.

P.S. Natașa, atunci când ai decis să-l preiei pe Chiril, cu postul lui cu tot, trebuia să-ți dai seama că tu nu poți construi ci doar distruge, așa că nu-i de mirare că TV7 se îndreaptă cu pași rapizi spre dispariție. Ești responsabilă direct de acest lucru. Degeaba mai încercați să dregeți busuiocul prin combinații ieftine.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img