Raport Mediacritica: Jurnal TV a „umflat” faptele în știri în legătură cu protestul DA

Jurnal

Jurnal TV a exagerat faptele, dar a comis și alte încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului, în materialele despre protestul din 24 aprilie, se arată într-o analiză difuzată de portalul www.mediacritica.md care combate fenomenul propagandei și al manipulării în presă, și dezvoltă spiritul critic al consumatorilor de media din Republica Moldova.

Una din aceste încălcări este exacerbarea faptelor, adică accentuarea nejustificată, intensificarea artificială a amplorii faptelor și exagerarea sentimentelor cu scopul de a promova anumite mesaje sau a discredita persoane sau grupuri. ”Și acest procedeu poate fi distins în construcția principalei ediții de știri din 24 aprilie, de la ora 19.00, de la Jurnal TV. În cadrul acestui program știrilor despre protestul desfășurat la Chișinău le-au fost alocate 45 de minute din totalitatea celor 49, cât a durat Jurnalul. Astfel, vorbitorii de la tribună și simpatizații lor din mulțime au beneficiat de spațiu extins în Jurnal, chiar dacă mulți dintre ei au exprimat unele și aceleași idei”, se arată în analiza menționată.

Aceasta nu a fost singura încălcare comisă de postul de televiziune al lui Victor Țopa, după cum reiese din materialul de analiză. Spre exemplu, Jurnal TV s-a dedat și la manipulare emoțională prin folosirea muzicii și versurilor. ”În ediția de știri de la ora 19.00 de la Jurnal TV a fost difuzat un fragment video care a avut rol de generic înainte și după blocul de știri despre proteste. Aici, pe fundalul imaginilor cu mulțimea adunată la protest, a răsunat „Cântecul zorilor” pe versurile lui Alexei Mateevici”.

Eticheta „oligarh” a fost folosită de Publika TV și Jurnal TV în toate știrile în care au fost pomeniți, respectiv, politicianul și omul de afaceri Vlad Plahotniuc, proprietar al acestui post, și oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, deținători ai postului Jurnal TV și care în prezent se află în Germania. Etichetarea are drept scop diminuarea credibilității și slăbirea autorității persoanei vizate, se mai arată în studiu.

Generalizarea cu scop manipulator a fost un alt procedeu ne-deontologic la care a recurs Jurnal TV. Un exemplu în acest sens este și titlul știrii „Țara s-a mobilizat la protest” de la Jurnal TV. În aceste cazuri se face apel la tipul de argument ad populum, calificat de comunicatori drept manipulativ și folosit pentru a conferi credibilitate unei afirmații. „Premisa falsă introdusă în raționament este că o opinie cu care foarte mulți sunt de acord ține loc de adevăr”, se arată în acest sens într-un studiu al Institutului „Ovidiu Șincai” din București.

De asemenea, Jurnal TV a reprodus acuzații fără reacția persoanei/instituției vizate. Spre exemplu, în știrea de la Jurnal TV „Un nou protest de amploare în capitală”, unul dintre liderii Platformei DA l-a numit, de la tribună, pe președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, „cel mai corupt judecător din Republica Moldova”. Cel vizat nu a fost solicitat să comenteze acuzația, cum ar fi fost deontologic.

”Felul în care evenimentul a fost reflectat de către unele portaluri de știri, posturi TV și corespondentele lor de pe web vorbește despre mai multe încălcări ale Codului Deontologic al Jurnalistului și despre elemente de manipulare și dezinformare”, se arată în studiul publicat de portalul www.mediacritica.md. În studiu sunt menționate încăcări ale mai multor instituții media, dar cel mai des este vizat Jurnal TV.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By