Preşedintele Judecătoriei Glodeni şi un fost procuror, ACHITAŢI pentru că au luat mită

ciocan judecator

Judecătoria Grigoriopol (cu sediul în Judecătoria Centru) a emis sentinţă de achitare în privinţa preşedintelui Judecătoriei Glodeni, acuzat de comiterea coruperii pasive. Judecătorul a compărut pe banca acuzaţilor împreună cu persoana care i-a oferit mită pentru a scăpa de pedeapsă, iar în loc să fie judecat pentru corupere activă, magistraţii l-au achitat şi pe el. Judecătoria Grigoriopol şi-a motivat hotărîrea prin faptul că acţiunile inculpaţilor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor incriminate de procurori.

De asemenea, instanţa a dispus anularea sechestrelor aplicate cu restituirea titularului a 4980 euro, 200 dolari, 10 500 lei – depistaţi şi ridicaţi în cadrul percheziţiei efectuate în biroul de serviciu al preşedintelui Judecatoriei Glodeni, precum şi pe bunurile imobile cu o valoare de peste 200 mii lei, ce-i aparţin magistratului, cu drept de proprietate.

Procuratura Anticorupţie, care a cerut condamnarea inculpaţilor la cîte 8 ani închisoare cu executare, consideră sentinţa de achitare a celor doi drept ilegală şi anunţă că o vor contesta în modul stabilit de lege.

Amintim că, magistratul a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, pe 16 aprilie 2014, în incinta Judecătoriei Glodeni, imediat după primirea mitei în sumă de 10 mii de lei de la un inculpat. Pentru această sumă, inculpatul urma a fi absolvit de pedeapsă pentru comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate. Acţiunile de urmărire penală au fost realizate în aşa mod, încît au fost documentate atît acţiunile coruptibile ale judecătorului, cît şi ale celui care i-a oferit mita.

Iniţial, ambii învinuiţi au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore. Ulterior, deşi procurorii au solicitat plasarea magistratului şi a inculpatului în arest, instanţa de judecată a dispus cercetarea lor în stare de libertate. La demersul Procurorului General, în aprilie 2014, magistratul a fost suspendat provizoriu din funcţie.

Pe durata ultimilor trei ani, procurorii anticorupţie au documentat acţiunile coruptibile ale zece magistraţi din raioanele: Orhei, Rîşcani, Vulcăneşti, Teleneşti, Căuşeni, Criuleni, Glodeni, sect. Buiucani şi Curtea de Apel. Procurorii au finalizat şi i-au deferit justiţiei pe 7 dintre aceştia, doi dintre ei fiind deja condamnaţi.

You may also like

Comments are closed.

By