Platforma ”DA” a ales o tactică greșită. Intenționat?

ciocan

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan susține că grupul de inițiativă, care s-a ocupat de colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului, a știut din start regulile jocului, dar a colectat câte 20 mii de semnături doar în trei localități.

”S-a constatat că doar în 3 unități administrativ teritoriale de nivelul 2 s-au prezentat semnături mai multe decât 20 de mii. Este vorba de Chișinău, unde s-au prezentat 42 de mii, Bălți – 24 mii și raionul Orhei – 22 254 semnături. În rest au fost prezentate liste și semnături mai puțin, în unele situații mult mai puțin decât 20 de mii. Într-adevăr sunt situații unde sunt 17 mii, 18 mii. Mai mult ca atât, 19 mii la Ialoveni. 19800, spre exemplu. 17 mii în alte raioane. 14-13 mii. Norma constituțională pentru noi este una foarte clară și ea este coroborată cu două articole din constituție. Articolul 110, care prevede clar cum se divizează în unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova. Și 141, aliniatul 1a. Deci noi am aplicat norma constituțională direct”, a explicat Iurie Ciocan în fața deputaților la audierile din Parlament.

Potrivit lui grupul de inițiativă de la ziua 0 a cunoscut regulile de joc, a știut clar ce, cum are de făcut.

”Urmăriți pagina web a Comisiei Electorale Centrale, centrul de instruire, veți găsi poze de la aceste traninguri cu persoanele instruite. Mai mult ca atât, acte de primire-predare, acte de semnare de participare la traninguri de către acest grup de inițiativă … Niciodată în istoria Republicii Moldova un grup de inițiativă nu a prezentat atâtea semnături. Dar avem ce avem. Grupul de inițiativă și-a dispersat forțele în diferite raioane. În Basarabeasca inclusiv, de unde s-au prezentat 1600 sau 1700 de semnătură, care acest raion nici nu poate fi calificat eligibil în aceste situații”, a mai spus Ciocan.

sursa: today.md

You may also like

Comments are closed.

By