Panama Papers // Directorul executiv al unei bănci austriece a demisionat

panama-papers-759

Michael Grahammer, directorul executiv al băncii austriece Hypo Landesbank Vorarlberg, menţionată în ancheta Panama Papers, şi-a dat demisia joi, informează Reuters, citatp de Mediafax. Grahammer a devenit astfel unul dintre primii bancheri de top care demisionează pe fondul dezvăluirilor făcute în investigație.

Postul austriac ORF, una dintre cele peste 100 de instituţii media care au luat parte la investigație, susține că banca austriacă ar fi fost legată de companiile offshore create de respectiva firmă prin mandatari în Liechtenstein.

Autoritatea pentru reglementarea activităţilor financiare din Austria FMA a lansat o amplă anchetă pentru a investiga dacă Hypo Vorarlberg şi altă bancă menţionată în ancheta Panama Papers, Raiffeisen Bank International, au luat măsurile necesare pentru a împiedica activităţile de spălare de bani.

„Rămân convins 100% că banca nu a încălcat în niciun punct legile şi sancţiunile”, a declarat Grahammer într-un comunicat prezentat de bancă, cu acţionariat majoritar din statul federal austriac Vorarlberg, învecinat cu Liechtenstein şi Elveţia.

„În cele din urmă, acuzaţiile lansate de mass-media asupra băncii Hypo Vorarlberg şi asupra mea au fost decisive pentru mine în luarea acestei decizii”, a explicat Grahammer.

Mai multe state din lume au lansat anchete pentru a investiga posibilele infracţiuni comise de unii dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni din lume, după ce a avut loc o scurgere imensă de 11,5 milioane de informaţii din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, specializată în crearea de companii offshore prin care şi-au ascuns averile mai multe personalităţi la nivel global.

Ancheta a fost documentată de ziarul german Suddeutsche Zeitung şi Consorţiul Internaţional pentru Investigaţii Jurnalistice (ICIJ) cu sediul în Washington, iar detaliile anchetei au fost împărtăşite cu peste 100 de instituţii de presă din lume. Ancheta dezvăluie aranjamentele financiare ale unor figuri proeminente precum apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, tatăl premierului britanic David Cameron, apropiaţi ai premierului pakistanez, preşedintele chinez, Xi Jinping şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Menționăm că în anchetă figurează și numele fostului premier moldovean, Ion Sturza.

You may also like

Comments are closed.

By