24.2 C
Chișinău
Saturday, July 24, 2021

OFICIAL // Mezelurile din grădinițe și școli vor fi EXCLUSE. Crenvurștii din magazine – plini de fosfați

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

În urma plângerilor parvenite din partea părinților, Ministerul Sănătății a decis să efectueze controale în grădinițele și școlile din țară pentru a verifica meniurile și calitatea produselor. Rezultatele analizelor s-au dovedit a fi dezastruoase.

„Meniurile din școli și grădinițe sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces”, a declarat ministrul sănătății, Ruxanda Glavan în cadrul unei conferințe de presă.

În acest sens, ministrul a semnat un ordin prin care mezelurile, în special, crenvurștii să fie excluse din alimentația copiilor. Analizele au demonstrat că acestea conțin cantități mari de fosfați, nitrați și aditivi alimentari.

„Am investigat mai multe probe de mezeluri și crenvurși din rețeaua de comerț ce ține de conținutul de cloruri, proteine, umiditate și a aditivilor alimentari. Rezultatele nu sunt dintre cele mai bune. În cazul când pe etichetă era indicat „crenvurși pentru copii” și era stabilită „lipsă de fosfați”, a fost depistatată o concentrație mare de fosfați. Limita de nutriți este de 50 de mg, în crenvurștii pentru copii a fost stabilită o concentrație mai mare decât în ceilalți crenvurști sau salamuri fierte”, a spus directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru, menționând că până în prezent nu a fost avizată o astfel de instrucțiune tehnologică cu mențiunea „pentru copii” și că aceasta nu se încadrează în legislație.

Potrivit ministrului, analizele au mai scos la iveală și faptul că elevii și micuții din grădinițe au fost hrăniți, ani la rând, nesănătos.

„Evaluarea statutului nutrițional al copiilor pe perioada 2013-2015 demonstrează cu certitudine că copiii nu au primit din acel consum natural circa 20-40 % din carne, pește, ouă, lactate. Controlul efectuat a stabilit că felul I se prepară din apă și crupe și le mai „îngrașă” cu ulei de floarea-soarelui printr-o prăjitură din ceapă și roșii. Am depistat cazuri când copilul, pe parcursul a trei mese, primește terciuri cu zahăr și se suplimentează cu o gustare rece din mazăre cu ceapă și ulei” a adăugat Pânzaru.

„Dintr-o 100 de kg de materie primă, carne, se produce circa 150-160 de kg de mezeluri fierte. Un kg de carne superioară, la fierbere pierde 30%. Ajungem la un calcul că cele 180 de kg sunt suprapuse la cele 100 de kg de carne proaspătă care ar trebui să fie în meniurile copiilor”, a conchis directorul CNSP.

Potrivit ministrului, meniurile actuale urmează să fie înlocuite cu produse proaspete, fructe și legume, iar cantitatea de produse care conține zahăr și grăsimi va fi diminuată.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img