Năstase a recunoscut: Știa despre cerințele necesare pentru organizarea referendumului

nastase.png9.png

Liderul Partidului Demnitate și Adevăr, care este și finul de cununie al oligarhului Victor Țopa, Andrei Năstase, a recunoscut miercuri în premieră, la Realitatea TV, că a fost informat atât el cât și membrii grupului de inițiativă despre condițiile minime necesare pentru organizarea referendumului. Reamintim că Năstase este și liderul grupului de inițiativă care a colectat semnături pentru organizarea referendumului, notează hotnews.md.

“Eu am știut Constituția și ce spune CEC, dar eu mă ghidez de legile țării. Sigur că da, au existat traininguri”, a recunoscut Andrei Năstase.

El însă afirmă în continuare că pentru organizarea referendumului ar fi fost destul 200 mii de semnături.

Moderatorul emisiunii a amintit că președintele CEC Iurie Ciocan a declarat că le-a sugerat membrilor grupului de inițiativă să colecteze semnături din raioanele cu o populație mai mare. Inițial Năstase a declarat că nu este corect să se procedeze așa pentru că trebuie să participe cetățenii din toate localitățile. Ulterior însă a recunoscut că s-au concentrat anume pe raioanele mai mari și spre exemplu la Orhei le-a reușit să colecteze 20 de mii de semnături.

El însă nu a putut explica de ce nu au putut colectat numărul necesar de semnături și în alte raioane pentru a îndeplini toate cerințele Constituției.

Amintim că CEC a respins solicitarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului pentru că nu a fost îndeplinită condiția cerută de legea supremă ca să fie colectate câte cel puțin 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de nivelul II. Ulterior, răspunzând la acuzațiile aduse, Iurie Ciocan a menționat că i-a instruit pe membrii grupului despre condițiile pe care trebuie să le întrunească.

You may also like

Comments are closed.

By