FLASH // Alegerile președintelui RM vor avea loc la 30 octombrie 2016

parlaent

Proiectul de lege care stabilea data când vor avea loc alegerile președintelui Republicii Moldova a fost votat în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Conform documentului, alegerile vor avea la data de 30 octombrie 2016. Proiectul de lege a obținut 50 la sută din voturile deputaților, cu excepția celor din PSRM, PCRM și PLDM.

Hotărârea va intra în vigoare la data de 30 iulie 2016.

Proiectul de lege a stârnit și discuții în plenul Parlamentului. Liberal-democrații au propus o altă zi pentru a fi supus la vot, motivând că este 1 aprilie, ziua glumelor și a păcălelilor.

”Am așteptat 16 ani această decizie ca s-o votăm azi, de 1 aprilie?”, a întrebat deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi.

Liberal-democratul Chiril Lucinschi a venit cu propunerea ca primul tur de scrutin să se desfășoare în data de 3 iunie.

„Procedura prin care ați stabilit data este nedemocratică … Poate nu chiar în toamnă, poate la sfârșitul lunii iulie și în toamnă să aibă loc al II tur de scrutin”, a mai adăugat Vadim Pistrinciuc.

”Noi, fracțiunea PCRM am insistat și insistăm să avem dezbateri parlamentare asupra deciziei Curții Constituționale din 4 martie”, a spus președintele fracțiunii PCRM, Inna Șupac.

Amintim că în data de 4 martie, Curtea Constituţională a restabilit dreptul cetăţenilor de a-şi alege Preşedintele. Curtea a declarat neconstituţională Legea cu privire la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor şi a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

You may also like

Comments are closed.

By