21.2 C
Chișinău
Monday, June 21, 2021

FILIP: Guvernul va reduce 1/3 din ministere și agenții

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Premierul Pavel Filip a prezentat raportul de activitate al Guvernului pentru primele 100 de zile de mandat. Prim-ministrul a menționat din start că raportul său este o dare de seamă, dar nicidecum o prezentare triumfalistă a unor rezultate.

„Aș vrea să rupem tradiția rapoartelor laudative, guvernanții trebuie să raporteze în fața oamenilor, corect și obiectiv, nu să se laude”, a declarat Filip.

În timpul discursului, premierul a declarat că vrea reformarea Cabinetului de miniștri, lucru care, spune el, va demara în perioada următoare. În cadrul acestei reforme, urmează să fie desființate 1/3 din ministere și agenții.

„Vom demara un proces amplu de restructurare a Guvernului: vom desființa mai bine de o treime din ministerele și agențiile existente, ceea ce va reprezenta cea mai profundă și ambițioasă reformă a administrației publice centrale care s-a făcut vreodată în Republica Moldova, dar și cea mai complicată”, a spus Pavel Filip.

Totodată, premierul a adăugat că în cele 100 de zile de mandat, Guvernul a lucrat intens asupra acestui proiect cu specialiștii din țară, dar și de peste hotare, timp în care au fost analizate cele mai bune formule de reformare. Planul urmează să fie definitivat în perioada următoare după care vor urma consultări cu colegii din majoritatea parlamentară, iar ulterior va fi pus în practică.

„Va fi un proces de durată, realizat pe etape, pentru că vorbim de transformări instituționale complexe, dar sper că până în toamnă să-l finalizăm… Domeniile de care sunt responsabile ministerele și agențiile pe care le vom desființa vor trece în responsabilitatea celor rămase care vizează eficientizarea lor, o mai bună comunicare instituțională, o reducere a birocrației, o modernizare a Guvernului”, a specificat premierul.

În aceeași ordine de idei, Pavel Filip a ținut să menționeze că scopul reformei nu este de a reduce angajații.

„Este o reformă complexă, spre mai bine, scopul nu este reducerea personalului, oamenii buni vor rămâne să muncească, spun asta foarte clar, pentru a nu permite apariția speculațiilor pe această temă. Scopul acestei reforme este optimizarea, eficientizarea activității”, a conchis prim-ministrul.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img