Dosar penal și mai mulți bănuiți pentru violențele din 20 ianuarie de la Parlament

protest parlament

Există un dosar penal, iar mai multe persoane au calitatea de bănuit în urma violențelor din 20 ianuarie din preajma Parlamentului, a declarat vineri ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan.

”Ofițerii de urmărire penală își fac meseria în așa mod ca să avem o finalitate procesuală pe acest caz. Cei care au instigat și au provocat violențe au fost identificate. O bună parte au deja și calitatea de bănuit pe acest proces. Se lucrează conform procedurii penale”, a precizat ministrul.

El a făcut aceste precizări în contextul unor posibile acțiuni violente și la protestul care va fi organizat duminică de Platforma Demnitate și Adevăr. Jizdan a precizat că a fost identificat un grup de persoane care intenționau asemenea acțiuni.

Este de menționat că zilele trecute portalul Today.MD a publicat o înregistrare audio în care Mihai Tomacinschi, șeful așa-numitelor gărzi populare ale Platformei DA vorbea deschis despre acțiuni violente și atacuri asupra forțelor de ordine la protestul de duminică.

Amintim că la 20 ianuarie au avut loc proteste în scuarul Parlamentului, care la un moment dat au escaladat în violențe. Astfel, unii manifestanți violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrînd forțat în incinta clădirii.

În continuare, manifestînd un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au gresat polițiștii sustrăgînd și distrugînd echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului, cauzînd prejudiciu material în sumă de aproximativ 750000 de lei.

Atunci 27 de polițiști au avut de suferit, iar forțelor de ordine le-a fost cauzat un prejudiciu de aproape 300000 de lei.

Poliția a pornit o cauză penală privind comiterea dezordinilor în masă – art. 285 Cod penal. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de pînă la 8 ani închisoare.

You may also like

Comments are closed.

By