21.2 C
Chișinău
Monday, June 21, 2021

DEZVĂLUIRI // RAIDERUL nr1 din nou în acțiune! Platon atacă BNM, MAIB şi MICB

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Simţind că pierde pentru totdeauna influenţa în regiune, armata rusă a atacat în disperare Ucraina, Moscova intrând în război direct cu Kievul. În Moldova, aflată în acelaşi pachet regional cu Ucraina, agresiunea rusă a îmbrăcat (uni)forma unui război hibrid, unul mai inteligent decât cel militar, dar cu efecte la fel de dezastruoase. Paralel cu întreţinerea financiară şi logistică a aşa-numitor mişcări civice şi politice de opoziţie, de facto nişte instrumente ale serviciilor speciale ruseşti, având sarcina să destabilizeze situaţia în spatele frontului ucrainean, din 2013 Moscova atacă sistemul bancar moldovenesc. Prin aceste atacuri în serie la sistemul financiar-bancar şi securitatea economică a Moldovei, ruşii urmăresc, prin efect în lanţ, prăbuşirea şi schimbarea vectorului extern al puterii de la Chişinău.

Pe segmentul bancar, Rusia a operat atacuri în două direcţii, Banca Socială, Unibank şi Banca de Economii, astfel încât ultima să ajungă pe mâna VneşEkonomBank de la Moscova şi respectivMoldovaAgroIndBank şi MoldIndConBank. În ambele direcţii operaţiunea a fost derulată cu succes până în 2015, ruşii exploatând perfect lăcomia lui Vlad Filat, liderul PLDM şi luptele interne din coaliţia de guvernare.

Sub acoperirea lui Filat, cu mintea întunecată de interesul „otkaturilor” primite, în cazul primelor trei bănci operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit. Băncile au fost acaparate, falimentate, respectiv golită rezerva BNM de peste un miliard de dolari. În consecinţă, a fost destabilizat cursul leului şi prin efect în lanţ clătinată situaţia socio-economică de la Chişinău, aducând Moldova în prag de faliment bugetar.

Lovitura pe cea de a doua direcţie a fost operată de pionul serviciilor speciale ruseşti, Veaceslav Platon, supranumit şi raiderul nr.1 al CSI şi a fost gândită să vină imediat după prăbuşirea BEM, fiind fatală Republicii Moldova. Platon a reuşit să acapareze prin interpuşicontrolul total asupra MoldIndConBank şi să o aducă deja într-o stare de faliment (!!!), dar şi controlul asupra 42% (!!!) din acţiunile MoldovaAgroIndBank, în prezent cea mai mare ca pondere bancă de pe piaţa financiar-bancară!

10% din acţiunile de la MAIB sunt litigioase. Acţiunile formează obiectul unor litigii aflate pe rol în instanţele de judecată.

MAIB_MICBÎn cazul celorlalte 32% din acţiuni (vezi imaginea), acestea au ajuns la sfârşitul anului 2015, în pachete mai mici de 1% fiecare (fără aprobarea BNM), pe mâna unor interpuşi ai lui Platon, care acţionează concertat. În unele cazuri acţiunile sunt înregistrate pe numele unor boschetari (exact după precedentul cu boschetarii din Ucraina, folosiţi în atacul la BEM)! BNM a identificat şi reuşit să blocheze la începutul anului 2016 acţiunile concertate, retrăgând confirmările pentru calitatea de membri ai consiliului băncii exponenţilor grupului contolat de Platon. Reacţia promptă a BNM, care după arestarea lui Filat nu a mai fost pasivă, ca în cazul atacului la BEM, l-a surprins, dar şi înfuriat pe Platon!

După mai multe ameninţări lansate de Platon pe diverse căi în adresa conducerii BNM, intervine atacul cu grenadă la locuinţa deja fostului guvernator Dorin Drăguţanu. Instituţiile de drept au reuşit recent să-l reţină şi să obţină mandat de arest pe numele executorului acelui atac, Iurii Anghelcev, alias Slon. Acesta nu are nicio tangenţă cu sistemul bancar moldovenesc sau personal cu Drăguţanu, fiind limpede că acesta a comis atacul la comandă. De la cine a primit comanda urmează să stabilească ancheta, dar cine este cel căruia i-a convenit atacul este deja clar, raiderul Veaceslav Platon.

Şi nu doar de reacţia BNM în cazul MAIB este deranjat raiderul. Scenariul gândit de el pentru MoldIndConBank este unul identic cu cel aplicat anterior în cazul BEM. După falimentarea intenţionată a băncii, se intenţionează lichidarea ei printr-un nou împrumut de la BNM, garantat de Guvern, exact după precedentul Băncii de Economii! Banii din rezerva BNM, care se intenţionează să acopere găurile de la MICB, urmează să fie furaţi de interpuşii lui Platon, exact aşa cum s-a întâmplat la BEM! BNM a respins această doleanţă a lui Platon şi insistă pe preluarea MICB de o altă bancă, prin procedura „bridge-bank”, bancă-punte. În această situaţie Platon nu mai pupă niciun cent din banii din rezerva BNM pe care a pus ochii şi care îl fac să saliveze din greu şi pe el, şi pe cei din serviciile speciale ruseşti.

S-au prăbuşit şi speranţele lui Platon legate de schimbarea guvernatorului BNM. Sergiu Cioclea, noul guvernator la BNM a luat aceiaşi atitudine vis-a-vis de situaţia de la MAIB şi cea de la MICB, admiţând exclusiv procedura „bridge-bank” pentru MoldIndConBank.

Să nu credeţi însă că Platon s-a liniştit după constatarea prăbuşirii planului A. Deoarece aplicarea procedurii „bridge-bank” pentru MICB va implica adoptarea unei legi în Parlament, planul B al lui Platon vizează torpilarea majorităţii necesare pentru adoptarea acestei legi. Exact după precedentul tentativei de corupere a deputaţilor din 2014! Deoarece Vitalie Burlacu, alias Vitas, este fugit din ţară, Platon a apelat de data aceasta la vestitul fost deputat Simion Furdui. Sarcina primită de Furdui de la Platon este identică celei primite de Vitas în 2014, să cumpere deputaţi din majoritatea parlamentară, care să voteze contra procedurii „bridge-bank”, respectiv să forţeze BNM să scoată din rezervă bani pentru MoldIndConBankul lui Platon. Furdui a fost deja cu colindatul la mai mulţi dintre foştii colegi desprinşi din fracţiunea PLDM, dar şi din cea social-democrată, foşti membri ai fracţiunii PCRM. Furdui le-a ofertat sume cu multe zerouri, promise de Platon! Cunoscând slăbiciunile deputaţilor moldoveni pentru bani, mai ales pentru bani mari, am mari dubii că aceştia vor rezista ispitelor…

Nu ştiu dacă instituţiile de drept sunt la fel de vigilente ca BNM în cazul atacului operat de Platon la MAIB şi MICB, dar călcatul pe aceiaşi greblă după atacul la UB, BS şi BEM nu mai poate avea nicio scuză! Un nou jaf al rezervei BNM ar fi FATAL! Şi nu doar pentru securitatea economică şi sistemul financiar-bancar moldovenesc! După dezumflarea protestelor întreţinute de Moscova la Chişinău, ar putea fi o ultimă bătălie în războiul hibrid pe care-l desfăşoară agentura rusă în Moldova. Miza este una enormă. Nu e doar Platon vs BNM. E Platon vs Moldova! E Rusia vs Moldova şi Ucraina! E Rusia vs UE!

sursa: Veaceslav Balacci

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img