De la 1 mai, Moldova trece la un alt VACCIN poliomielitic

vaccin-antipoliomielitic

Republica Moldova, alături de 152 de țări, va trece de la imunizarea cu vaccinul poliomielitic oral trivalent (tVPO) la vaccinul poliomielitic oral bivalent (bVPO). Acțiunea se încadrează în Planul Global de eradicare a poliomielitei la etapa finală pentru anii 2013-2018, anunță Ministerul Sănătății.

Potrivit MS, producerea vaccinurilor tVPO deja a fost suspendată, iar până la 30 mai, ultima zi de folosire a vaccinului tVPO, țările trebuie să-și folosească rațional toate rezervele, cu imunizarea maximă a persoanelor eligibile.

În context, Ministerul Sănătății anunță că, în perioada 21 – 28 aprilie, vor fi întreprinse acțiuni de livrare a noului vaccin bVPO tuturor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale. Totodată, în ziua de 30 aprilie 2016, în toate instituțiile medicale prestatoare de servicii de imunizări antipoliomielitice, independent de forma de proprietate, precum și în toate CSP teritoriale, se vor extrage toate cantitățile rămase de tVPO și ulterior vor fi nimicite, cu documentarea ulterioară a procedurilor.

Menționăm că Republica Moldova, ca țară liberă de poliomielită, va continua punerea în aplicare a măsurilor ce vizează păstrarea bunăstării epidemiologice privind poliomielita.

Poliomielita este o boală infecțioasă epidemică, contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii. Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare sau paralizii infantile. Vaccinarea anti-poliomielitică a început în anul 1955. Din anul 1993 în ţara noastră nu au mai avut loc cazuri de poliomielită.

You may also like

Comments are closed.

By