Cum l-a dus de nas Năstase pe Usatîi

nastase, dodon, usatii

Grupul de inițiativă care a colectat semnături pentru organizarea referendumului republican constituțional și care a fost condus de facto de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu a solicitat modificarea Constituției pentru a micșora vârsta minimă a candidaților la funcția de președinte. Asta chiar dacă președintele formațiunii Partidul Nostru Renato Usatîi s-a declarat extrem de deranjat de faptul că nu va putea candida la această funcție pentru că nu are 40 de ani.

Deputatul PLDM Valeriu Ghilețchi l-a întrebat vineri în cadrul audierilor parlamentare pe președintele CEC Iurie Ciocan dacă în inițiativa de organizare a referendumului era abordată și chestiunea privind vârsta președintelui. Iurie Ciocan a precizat că nu a fost solicitată modificarea acestor prevederi din Constituție.

“Chestiunea cu vârsta nu e decât o speculație. Chiar cei care critică elementul legat de vârstă nu l-au avut în inițiativa populară legată de colectarea acestor semnături”, a concluzionat Valeriu Ghilețchi.

Amintim că Renato Usatîi a criticat faptul că nu va putea candida la prezidențiale și inițial chiar a chemat la boicotarea alegerilor, după care și-a schimbat subit opțiunea. Platforma DA ar fi putut propune în cadrul referendumului, pe lângă alte modificări, reducerea vârstei minime, dar nu a făcut-o. Potrivit unor experți și politicieni, explicația ar fi lupta acerbă în rândul partidelor de opoziție, chiar dacă de ochii lumii, liderii acestor formațiuni vorbesc de pacturi de neagresiune și candidați comuni la alegeri.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By