Critici și dezbateri pe marginea proiectului privind securitatea informațională

securitate

În ultima săptămână proiectul de modificare mai multor acte legislative, care a fost intitulat convențional privind securitatea informațională a provocat mai multe dezbateri în societate, inclusiv critici.

Deși mai mulți oficiali, dar și reprezentanți ai societății civile au explicat clar că de fapt Republica Moldova nu face altceva decât să îndeplinească angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul convențiilor internaționale pe care le-a semnat, precum și ale Acordului de Asociere cu UE, există voci care continuă să susțină că sunt încălcate anumite drepturi și că ar putea exista anumite abuzuri.

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent Nadine Gogu și-a exprimat îngrijorarea luni, în cadrul unor dezbateri (minutul 13:00) față de prevederile proiectului, care, în opinia sa, ar permite închiderea anumitor site-uri pentru diverse încălcări.

În carul aceleași dezbateri (minutul 49:20), șeful-adjunct al Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice Veaceslav Bădărău a explicat franc că nu este vorba de închiderea site-urilor, ci doar de sistarea paginilor web în care vor fi mesaje care încalcă flagrant legislația, inclusiv Constituția, precum instigare la ură, chemare la război, pornografie infantilă, etc.

„Doar în aceste cazuri putem vorbi despre sistarea unei pagini web. Și vă dați seama nu poliția va bloca această pagină web. Va fi argumentare juridică într-o cauză penală, încheierea instanței de judecată motiv pentru care să fie sistată acea pagină web sau nu”, a punctat Bădărău.

Totuși, câteva ore mai târziu, Nadine Gogu relua același subiect, la un post TV (minutul 27:40), subliniind că există riscul ca anumite site-uri să fie blocate fără un motiv plauzibil. Ceea ce înseamnă că Nadine Gogu nu a înțeles sau nu a vrut să înțeleagă explicațiile la acest subiect. La fel se întâmplă și în cazul altor acuzații aduse de anumiți reprezentanți ai societății civile, care continuă și după ce sunt oferite explicațiile de rigoare. Întrebarea este dacă ele sunt făcute intenționat sau din neștiință?

sursa: Politics.MD

You may also like

Comments are closed.

By