Ciocan distruge mitul fraudării alegerilor

ciocan CEC

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a respins acuzațiile aduse de un alt membru al CEC, Ştefan Urîtu. Ultimul ar fi declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că Ciocan ar fi fraudat alegerile parlamentare din 2014 și cele locale din 2015.

În cadrul unui briefing de presă, Iurie Ciocan a spus că acuzațiile aduse sunt neîntemeiate și că acestea sunt încercări de a reduce din credibilitatea procesului electoral, în preajma alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 30 octombrie.

”Declarăm că CEC rămîne a fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă, axată pe interesele cetățenilor. Totodată, amintim că CEC este certificată internațional ISO în domeniul managementului calităţii şi securităţii informaţiei”, a spus Ciocan.

În acest context, șeful CEC a lansat o invitație oficială tuturor partidelor politice și partenerilor de dezvoltare ai Comisiei să delege experți care să facă un audit la CEC.

De cealaltă parte, Ștefan Urâtu rămâne pe poziții. El spune că scrutinele au fost, totuși, fraudate.

„Ceea ce a spus domnul Ciocan aici sunt poveşti frumoase. El este încrezut că nimeni nu va veni să facă auditul aşa cum eu am făcut aici din interior. Vă asigur că veți găsi 35 de procese verbale de peste hotare care au fost semnate de aceleași persoane. Cum e posibil? Bănuiesc că au fost semnate pe loc … De ce s-au găsit buletine după închiderea secției de votare, de ce datele de la Registrul de Stat al Populației și cele de la Primărie sunt diferite. Înseamnă că cineva ștampilează vize de reședință false. Este inadmisibil… Liste electorale au fost tipărite în ziua votării…”, a declarat Ștefan Urîtu.

Ștefan Urîtu susține că alegerile parlamentare din 2014 au fost fraudate în proporţie de 15 la sută, iar alegerile locale din 2015 – între 5 şi 20 la sută.

You may also like

Comments are closed.

By