7 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Protestul DA // Cinci polițiști internați și o persoană reținută

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ministerul de Interne, Alexandru Jizdan a declarat în cadrul unei conferințe de presă că violențele din timpul protestelor, organizate duminică de Platforma DA, s-au soldat cu victime. În total, au avut de suferit 17 polițiști, la moment cinci dintre ei fiind internați în spitalul MAI cu diferite răni.

„Astăzi am fost și i-am vizitat. Sunt în afara oricărui pericol. Suntem bucuroși că protestatarii n-au avut de suferit, cu excepția a doi cetățeni, care au suferit de pe urma gazelor lacrimogene. Poliția a folosit gaze lacrimogene conform legislației, sunt mijloace speciale și au fost folosite conform procedurii și algoritmilor prestabilite”, a menționat Jizdan.

Potrivit ministrului, în timpul mitingului manifestanții au devastat patru automobile și au tăiat cauciucurile la două autobuze.

În rezultatul acțiunilor, a fost intentat un dosar penal „Dezordini în masă”, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 8 ani.

„A fost reținută o persoană pentru 72 de ore. Persoana este probată că a aruncat cu pietre, este stabilită și victima, sunt și martori. Celelalte persoane vor fi identificate și trase la răspundere. Vom invita organizatorii și vom vedea rolul fiecăruia în cadrul acestor proteste”, a conchis ministrul.

”În cadrul cauzei penale, la faţa locului au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală:

– 8 cercetări la fața locului la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din mun. Chișinău și în Piaţa Marii Adunări Naţionale, din fața clădirii Guvernului. În cadrul cercetărilor la fața locului au fost ridicate obiecte care au fost aruncate în angajaţii poliției cum ar fi pietre de caldarâm demontate din trotuar, cutii cu ouă, sticle din plastic, bucăți din țevi din plastic, au fost ridicate mijloace de apărare pasivă a polițiștilor, scuturi, precum și chipiuri însângerate ale polițiștilor traumaţi;

– cercetate mai multe unităţi de transport deteriorate de protestatari;

– 52 audieri în calitate de martor – toți angajați ai poliției, unii din ei au declarat că pot identifica persoanele care au aruncat cu obiecte în angajaţii poliţiei atât pe PMAN cât şi la intersecţia bd. Ştefan cel Mare cu str. Bulgară;

– 9 audieri în calitate de parte vătămată, din numărul total de 17 victime din rîndurile polițiștilor.

Urmare a acțiunilor pro active ale angajaţilor poliţiei, în flagrant delict a fost reținut pentru 72 de ore un participant activ al dezordinilor în masă, în vîrstă de 24 de ani, anterior judecat pentru comiterea infracțiunii de furt.

În timpul în care bănuitul a fost scos din mulţime de către oamenii legii, acesta nu s-a conformat cerinţelor legale ale poliţiştilor de a înceta comiterea infracţiunii, de a nu opune rezistenţă polițiștilor prin comportamentul său agresiv. În acest caz, polițiștii au aplicat mijloacecele speciale din dotare -cătuşele, pentru a-l imobiliza şi a-i curma acţiunile ilegale.

Reiterăm, că poliția este în drept să intervină și să aplice mijloacele speciale din dotare, conform legislației, în cazul în care acțiunile protestatarilor își pierd caracterul pașnic, degenerînd în violențe”, potrivit unui comunicat al IGP.

Amintim că pe 24 aprilie, Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” a desfășurat o amplă manifestație de protest în centrul capitalei. Simpatizanții DA au protestat în Piața Marii Adunări Naționale după care au înconjurat clădirea Guvernului în semn de protest. În seara zilei de duminică, o parte dintre manifestanți a mers să protesteze în fața clădirii Global Business Center care aparține omului de afaceri Vlad Plahotniuc, iar cealaltă – pe strada Bulgară, unde locuiește Plahotniuc și Președintele Parlamentului, Andrian Candu. Aici, protestatarii au aruncat cu pietre și ouă, au rupt cordonul, politiștii fiind nevoiți să folosească gaze lacrimogene.

protesteDA

protesteDA878768

protesteDA87876889

protesteDA878768899

protest DA99

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img