ANAF a deschis dosare după publicarea investigației PanamaPapers, în care figurează și ex-premierul Ion Sturza

anaf

Fiscul românesc a deschis dosare pe toate cazurile semnalate, au declarat pentru economica.net  surse din ANAF, întrebate cum a reacţionat instituţia la scurgerea masivă de documente de la avocaţii panamezi Mossack Fonseca, cu ramificaţii şi în România.

RISE Project a publicat, duminică şi luni, primele materiale rezultate în urma analizării documentelor scurse către presă de la o sursă anonimă, ilustrând, printre altele, implicarea controversatului om de afaceri israelian Benjamin „Beny” Steinmetz în afacerea RAFO.

Casa de avocatură Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, dar are birouri în peste 40 de ţări, oferind servicii financiare complexe pentru companii şi pentru afacerişti cu dare de mână. Compania este specializată în înfiinţarea şi administrarea de firme paravan în paradisuri fiscale, aşa-numitele offshore-uri.

Duminică, 3 aprilie, a fost făcută publică o scurgere colosală de informaţii din baza de date internă a Mossack Fonseca: peste 11 milioane de documente (fişiere) totalizând peste 2,6 terabytes de documente. Documentele ilustrează o reţea globală de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ramificaţii în România

Dosarul Panama vizează şi România şi poate face lumină în furtişagurile ultimilor 30 de ani. Până acum, din informaţiile publicate de RISEProject.ro şi RISE.md, în documentele casei de avocatură din Panama apar nume precum Beny Steinmetz, Frank Timiş, Corneliu Iacobov sau Dinu Patriciu.

Autorităţile fiscale din Australia şi Noua Zeelandă au fost primele care au anunţat oficial investigaţii rezultate din scurgerea de informaţii, iar guvernul din Islanda este în criză după ce premierul şi mai mulţi membri ai cabinetului apar în documentele Mossack Fonseca cu diverse offshore-uri.

Ramificația în Republica Moldova

Amintim că printre persoanele vizate în investigație, care au utilizat  companiile offshore pentru a-și ascunde bunurile,  se numără și fostul premier moldovean, Ion Sturza. Acesta, potrivit agenției Associated Press, ar avea acțiuni în două companii offshore din Insulele Virgine.

Ion Sturza, prim-ministru în perioada 1998-1999,  a fost unul din conducătorii companiei Rompetrol în perioada 2002-2009. Compania avea filiale în Moldova, Bulgaria, Franța Ucraina și Georgia până când a fost vândută companiei petroliere de stat din Kazahstan KMG în 2009.

Potrivit investigației RISE Moldova,  Sturza, fost vicepreședinte pentru promovarea intereselor Rompetrol în Rusia și fostele state sovietice, împreună cu președintele Rompetrol Dinu Patriciu și Constantin Luțenko, directorul filialei de la Moscova, au devenit parteneri de afaceri în compania Markside Holdings Ltd în 2005.

Compania a fost lichidată la o întâlnire secretă a acționarilor în 2012, iar Sturza a semnat decizia.

RISE Moldova a mai menționat că Sturza și Luțenko erau de asemenea asociați la Chandler Group Holdings, împreună cu Gunnar Nordsletten, fiul ambasadorul Norvegiei în Rusia din 2000 până în 2008, Oeyvind Nordsletten.

„Erau mai multe companii la care noi eram manageri, beneficiari, dar nu pot să-mi amintesc această companie”, a spus Sturza luni. „Nu sunt companii utilizate pentru evaziuni sau acoperirea tranzacțiilor financiare”, a declarat Sturza, citat de Associated Press şi preluat de televiziunea americană FoxNews.

You may also like

Comments are closed.

By