15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

Administratorii localului „La Soacra” vor fi trimişi în judecată

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Urmărirea penală în privinţa administratorilor localului „La Soacra”, din Piața Centrală, a fost finalizată, anunță Procuratura municipiului Chişinău.

Administratorul cafenelei este învinuit de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi încălcarea regulilor de securitate în întreprinderile supuse pericolului exploziei, pentru care legislaţia prevede pînă la 10 ani închisoare, iar soţia acestuia riscă pînă la 6 ani închisoare pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii.

În timpul audierilor, femeia și-a recunoscut vina în totalitate, iar soţul acesteia – parţial. El și-a asumat responsabilitatea de a recupera pagubele cauzate victimelor deflagraţiei.
Conform informaţiei prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, pentru victimele deflagraţiei au fost achitate peste 200 mii lei, suma nefiind definitivă.

Trei dintre victimele care au avut de suferit de pe urma exploziei au înaintat în cauza penală acţiuni civile privind recuperarea prejudiciului material şi moral cauzat, în valoare de 2 milioane lei.

Concomitent, Procuratura municipiului Chişinău a declanşat trei cauze penale pentru corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, comise de către persoane cu funcţii de răspundere, reprezentanţi ai organelor de control. Printre bănuiţi figurează:

– Inspectoarea principală din cadrul Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău – responsabilă de verificarea eliberării autorizaţiei de funcţionare a unităţii de comerţ al cafenelei;
– Şeful secţiei apărare împotriva incendiilor din cadrul Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Centru – responsabil de verificarea funcţionării unităţii de comerţ;
– Asistentul medicului igienist al Centrului de sănătate publică mun.Chişinău – responsabil de verificarea funcţionării localului.

Cei trei funcţionari au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore, procurorii urmînd să intervină către judecătorul de instrucţie privind stabilirea în privinţa acestora a măsuri preventive – arestul. Pentru aceste infracţiuni, Codul penal prevede amendă de pînă la 10 mii unităţi convenţionale, închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice de pînă la 15 ani. Urmărirea penală continuă.

Amintim că în urma exploziei care a avut loc acum trei luni, patru persoane au murit, iar alte nouă au fost internate în spitale cu diverse traumatisme.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img