Administratorii cafenelei „La Soacra”, din Piața Centrală, trimişi în judecată

la soacra

Procuratura municipiului Chişinău a trimis astăzi Judecătoriei Centru cauza penală de învinuire a administratorilor localului „La Soacra”, în care, acum trei luni, s-a produs o explozie, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor nouă.

Administratorul cafenelei este învinuit de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi încălcarea regulilor de securitate în întreprinderile supuse pericolului exploziei, pentru care legislaţia prevede pînă la 10 ani închisoare, iar soţia acestuia riscă pînă la 6 ani închisoare pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii.

Fiind audiaţi în calitate de învinuiţi, femeia și-a recunoscut vina, iar soţul acesteia – doar parţial,. Acesta și-a asumat responsabilitatea de a recupera pagubele cauzate victimelor deflagraţiei.

Conform informaţiei prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, pentru victimele deflagraţiei au fost achitate peste 200 mii lei, suma nefiind definitivă.

Trei dintre victimele care au avut de suferit de pe urma exploziei au înaintat în cauza penală acţiuni civile privind recuperarea prejudiciului material şi moral cauzat, în valoare de 2 milioane lei.

La moment, Procuratura municipiului Chişinău continuă investigarea circumstanţelor cazului, fiind puşi sub învinuire trei reprezentanţi ai organelor de control, acuzați de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Printre aceștia se numără:

– Inspectoarea principală din cadrul Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău – responsabilă de verificarea eliberării autorizaţiei de funcţionare a unităţii de comerţ al cafenelei;

– Şeful secţiei apărare împotriva incendiilor din cadrul Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Centru – responsabil de verificarea funcţionării unităţii de comerţ;

– Asistentul medicului igienist al Centrului de sănătate publică mun.Chişinău – responsabil de verificarea funcţionării localului.

Actualmente, unul dintre funcţionari este cercetat în stare de arest, iar alţi doi – în arest la domiciliu.

Pentru aceste infracţiuni, Codul penal prevede amendă de pînă la 10 mii unităţi convenţionale, închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice de pînă la 15 ani.

Amintim că explozia în cafeneaua ”La soacra”s-a produs din cauza unei butelii de gaz din bucătărie. În urma deflagrației, 13 persoane au fost rănite, patru dintre care, trei femei și un bărbat, au decedat.

You may also like

Comments are closed.

By