100 de zile ale lui Filip: Acțiuni, rezultate și cifre concrete

filip gov.md

Este adevărat că nu poți realiza miracole în 100 de zile, dar poți îndrepta o serie de lucruri cheie, și pune mai multe procese pe drumul corect. Pentru mine, care sunt de formație inginer, munca pe care o fac împreună cu echipa trebuie să arate astfel: acțiuni, rezultate concrete și cifre concrete, transformate în beneficii concrete pentru oameni a declarat premierul Pavel Filip la prezentarea raportului pentru 100 de zile de activitate.

”În cele 100 de zile de activitate, Guvernul pe care am onoarea să îl conduc a aprobat 545 de hotărâri de Guvern, dintre care 83 – proiecte de legi. Dintre actele aprobate de Guvern în perioada menționată, 77 de acte (hotărâri de guvern și proiecte de legi) au fost aprobate în vederea implementării Acordului de asociere RM-UE. Din cele 77 de proiecte de acte cu relevanță comunitară, 28 de acte au fost proiecte restante, iar determinarea noastră este să recuperam, în același ritm, tot ceea ce a rămas restant”, a spus Filip.

Potrivit lui, Moldova trece printr-o situație economică dificilă și nu putem majora veniturile oamenilor atât cât ne-am dori, nu înseamnă că nu putem face anumite lucruri pentru a face viața oamenilor mai bună prin reducerea unor costuri și tarife pe care le plătesc zi de zi. Am demarat mai multe acțiuni în acest sens, a căror finalitate a fost reducerea unor tarife la câteva servicii importante. Oamenii au o grijă mai mică pentru facturile la energie acum: am scăzut cu peste 10% costul energiei electrice pentru cetățeni. Tarifele la gaze au fost și ele micșorate cu 10,9%. De asemenea, o preocupare a Guvernului a fost situația cetățenilor vulnerabili: am indexat de la 1 aprilie pensiile și alte prestații sociale cu aproximativ 10%. În plus, ca măsura pregătită in primele 100 de zile de activitate, creștem salariul minim garantat în sectorul real de la 1900 la 2100 lei, începând chiar cu unu mai.

”Una din obligațiile Guvernului este să acționeze pentru protejarea oamenilor, de aceea, in perioada următoare vom lansa un plan cuprinzător de creare de noi locuri de muncă, la care deja se lucrează. De asemenea, o prioritate cheie pentru noi este ca la munca decenta să fie plătite salarii decente, oamenii trebuie să trăiască mai bine în baza muncii lor și vor găsi în acest ‎Guvern un partener, care își dorește să existe echitate socială, dar și respect fașă de munca lor”, a explicat Filip.

El a menționat că a fost lansat proiectul reîntoarcerea profesională a diasporei, în cadrul căruia se oferă granturi profesioniștilor din diaspora în scopul încurajării transferului de capital uman și experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova; testam reîntoarcerea profesionala pe termen scurt (de la 2 săptămâni la 2 luni), dar ne-o dorim pe termen mediu si lung.

Filip a mai afirmat că Republica Moldova are nevoie de mai multe investiții și investitorii cer pe bună dreptate o administrație eficienta, un mediu de afaceri curat și, mai ales, o justiție corectă și eficientă.

”Acest Guvern este conștient că oamenii sunt nemulțumiți din cauza corupției și abuzurilor din țara din ultimii 25 de ani, precum și de hoțiile mai recente din sistemul bancar și nu numai, vinovații trebuie găsiți și pedepsiți de justiție, cred asta, am spus asta și o repet. Vă asigur că suntem conectați la realitatea vieții, ne dorim și noi dreptate și justiție corectă. În același timp, conform regulilor democratice și instituționale, guvernul nu poate interveni peste procurori și judecători, fiecare are responsabilitatea să și așa este normal, fiecare răspunde pentru rezultate in domeniul sau de activitate. Asta nu înseamnă însa că nu ne pasă și că nu luăm măsuri: tocmai pentru că ne pasă am decis să facem o serie de pași concreți care să ajute instituțiile de drept să își facă treaba”, a conchis Filip.

Vezi AICI discursul Prim-ministrului Pavel Filip la prezentarea Raportului pe 100 de zile de mandat.

foto: gov.md

You may also like

Comments are closed.

By