PLDM și-a luat un consultant, căutat de Interpol pentru piraterie

PLDM1

„Corb la corb nu-și scoate ochii”, spune un vechi proverb românesc/moldovenesc. Se pare că înțelepciunea populară este cu atât mai valabilă astăzi. Cel puțin asta ar trebui să fie concluzia deciziei PLDM, al cărui șef este arestat și învinuit pentru contribuție la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, de a-l lua drept consultant pe un controversat politician estonian, care a fost dat în căutare de Interpol pentru piraterie, iar în țara sa a fost acuzat de delapidări și de folosirea banilor publici în interesele proprii. Parcă ne-ar aduce aminte de un personaj politic de la noi.

Este vorba de politicianul estonian Eerik-Niiles Kross care a venit recent în Republica Moldova și despre care vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc a făcut mare tam-tam spunând că a fost reținut la hotar, informație pe care a infirmat-o chiar Kross. În schimb, ceea ce a evitat să spună Pistrinciuc în postarea sa publică este că acest Kross este un persoanj destul de controversat în Estonia, unde a fost bănuit de însușire a bunurilor publice, a fost căutat de Interpol pentru acuzații de piraterie și deține și o firmă de consultanță politică, firmă care a consultat și autoritățile georgiene în anul 2008, atunci când a avut loc conflictul militar cu Rusia.

Eerik-Niiles Kross este un personaj dubios. Presa estoniană și cea rusă au scris despre el că a intrat în marea politică și a deținut funcții de stat datorită relațiilor tatălui său. După o scurtă carieră diplomatică, Kross a ajuns director al biroului de coordonare pe lângă cancelaria de stat a Estoniei, responsabil de activitatea tuturor servicilor de securitate ale țării. Aici însă nu se reține prea mult în funcție, fiind acuzat de delapidări. Dar în scurt timp a fost numit consilier pe probleme de securitate al președintelui de atunci al Estoniei. Foarte curând, poliția de securitate a Estoniei îl acuză de legături cu un infractor de talie internațională, Antonio Angotti, care ar fi avut probleme și cu justiția estonă. La câteva luni, Kross demisionează și din funcția de consilier prezidențial.

Numele său apare din nou în paginile presei estoniene și ruse în 2009, fiind învinuit că ar fi coordonat un grup de pirați de mare care a atacat o navă rusească în 2009. Interpol l-a anunțat mai târziu în căutare internațională. În 2014 a fost reținut în Bulgaria, dar a fost eliberat în urma intervenției ministrului estonian de externe. Apropo, răspunzând la comentariul făcut de Pistrinciuc, iată că politicianul estonian a fost reținut anterior și în Bulgaria, în legătură cu mandatul emis de Interpol pe numele său. Dacă și a fost reținut un timp la Chișinău, ar putea fi din aceeași cauză, dar nu din motivele invocate de deputat?

În 2013, Eerik-Niiles Kross a candidat fără succes la primăria capitalei estoniene, Tallin.

Pe lângă activitatea sa politică, Kross deține și o companie de consultanță -Trustcorp. Cel mai mare venit aceasta l-a înregistrat în anul 2008 atunci când după cum relatează presa, a prestat servicii de consultanță instituțiilor de stat georgiene. A fost vorba de o cifră de afaceri de 1,8 milioane de euro, iar consultanța a fost acordată în anul în care a avut loc conflictul ruso-georgian.

După cum scria presa estoniană, scopul vizitei lui Kross la Chișinău este participarea la un seminar PLDM. De fapt, se poate deduce faptul că vizita lui Kross nu are nimic în comun cu mandatul său de deputat APCE, așa cum încearcă să-l prezinte Vadim Pistrinciuc. Potrivit unor surse, Kross, care după cum vedem din experiența Georgiei, oferă servicii care costă milioane de euro, are misiunea de consultant al PLDM. Ceea ce nu este clar de ce această formațiune l-a ales anume pe Kross, care a consultat Georgia în timpul unui conflict. Întrebarea este dacă PLDM vrea să împingă spre un război și Republica Moldova, sau are de dus propriul război, intern? Sau poate explicația se regăsește în similitudinea de caractere între Kross, acuzat de abuzuri și delapidări, și liderul PLDM Vlad Filat?

Apropo, Kross este considerat și un personaj excentric în țara sa, iar acum doi ani despre el s-a scris că ar fi organizat o serată erotică în seara de Revelion.

sursa: Hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By