Percheziții la domiciliul unui judecător din Drochia: A fost reținut pentru 72 de ore

mita_0

Un judecător din cadrul Judecătoriei Drochia a fost reținut, fiind bănuit de comiterea coruperii pasive. Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit marți acordul Consiliului Superior al Magistraturii la efectuarea percheziţiilor domiciliului, automobilului, biroului de serviciu, percheziţiei corporale şi reţinerii respectivului judecător.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de Procurorul General pe 15 februarie 2016, în baza plîngerii depuse de o cetăţeancă a Republicii Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care reclama acţiunile coruptibile ale magistratului.

Femeia s-a plâns că la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul i-a acordat o consultaţie privitor la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său.

Judecătorul i-a promis că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmînd ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 euro pentru consultaţie.

Peste două zile, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul i-a spus că pentru a-i rezolva cazul trebuie să achite 6200 euro. În aprilie 2014, femeia a transferat din Italia pe numele magistratului suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o de la bancă.

Astfel, pe 17 noiembrie 2014, în rezultatul examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărîrea judecătorească prin care a dispus recunoaşterea după femeie a dreptului de proprietate asupra a 75,26% din valoarea imobilului, însă nu s-a expus şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului din litigiu. În continuare, motivînd că banii transmişi anterior nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, acesta a pretins de la femeie încă 1000 euro.

În aceiaşi zi, Procuratura Anticorupţie a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, fiind probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate de la femeie în vederea îndeplinirii acţiunilor în exercitarea funcţiei sale.

Operaţiunea de reţinere a avut loc în seara zilei de 22 martie, acesta fiind reţinut preventiv pentru 72 de ore şi plasat în izolatorul CNA.

You may also like

Comments are closed.

By