Compozitorul Eugen Doga împlineşte 79 de ani

doga e

Renumitul compozitor și autorul Imnului Chişinăului, Eugen Doga împlineşte astăzi 79 de ani. Maestrul s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbniţa.

Eugen Doga a scris muzică pentru circa 200 de filme, romanţe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă etc. Celebra compoziţie din filmul sovietic „Tandra şi gingaşa mea fiară” este supranumită ”cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.

Ca o recunoaștere a meritelor sale, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS. Este Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M., Artist al Poporului din U.R.S.S., laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. și al Premiului de Stat al СССР. În 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga” și tot din 2007, Eugen Doga este Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău.

Numele maestrului poartă o şcoală municipală de muzică. De asemenea, în cinstea marelui compozitor, strada pietonală ”Alexandru Diordiță” din Chișinău a fost redenumită în strada Eugen Doga.

strada doga

Eugen Doga s-a afirmat și în plan politic, a fost deputat al poporului în Sovietul Suprem al R.S.S.M. în legislaturile IX – XI, iar mai apoi deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By