SCHEMA prin care conducerea MoldovaGaz a inclus în facturi banii furați

Screenshot_3

Polițiștii au descins în această dimineață la MoldovaGaz, inclusiv la întreprinderi fondate de aceasta, printre care MoldovaTransgaz. În total, sunt efectuate 25 de percheziții ce țin de investigarea unei cauze penale privind evaziune fiscală, spălare de bani prin escrocherie și delapidare a mijloacelor financiare în sume deosebit de mari, precum și a insolvabilității fictive a unei întreprinderi.

Totodată, a mai fost pornită o urmărire penală privind confecționarea și utilizarea documentelor false.

perchezitii moldovagaz

La moment, în dosar figurează 13 persoane, conducătorii întreprinderilor, șefa unui departament al MoldovaGaz și un membru al Consiliului de Administrație a MoldovaGaz care ar fi creat o schemă infracțională de spălare a banilor.

„În perioada 2011 sfîrșitul 2015, persoane din conducerea MoldovaGaz, împreună cu alte persoane din cadrul întreprinderii, precum și agenți economici privați au creat o schemă infracțională, potrivit căreia la folosirea întreprinderilor agenților economici, dar și a întreprinderilor delicvente, declarate fantome, au fost mimate licitații sau prezentate documente false prin care au fost încheiate contracte de prestare a serviciilor și de achiziție a mai multor mărfuri. Ca urmare a acestor tranzacții de livrare a serviilor, mărfurilor, nu achitau valoarea adăugată. Adică calculele care erau achitate ulterior de către întreprinderea Moldovagaz și de întreprinderile care semnau acest contracte, fondate de Moldovagaz, cu întreprinderile private erau transferate pe conturile acestor întreprinderi, însă mijloacele financiare nu erau reflectate în evidența contabilă, fiind încasate de către acești agenți economici și împărțite între ei”, a declarat Vitalie Busuiuc, procuror în Procuratura Generală.

Totodată, Busuioc a afirmat că MoldovaGaz majora neîntemeiat prețul care, ulterior, era inclus în facturile achitate de cetățeni. În urma tranzacțiilor efectuate, bugetul statului a fost prejudiciat cu 10 milioane de lei.

„A fost adus un prejudiciu bugetului de stat, prin neachitarea taxei pentru valoarea adăugată, în sumă de peste 10 milioane de lei, iar prin dobândirea unor sume importante de bani prin schemele depistate de către procurori, făptuitorii au dobândit suma de peste 50 de milioane de lei. Pentru respectiva sumă, de 50 milioane lei, ca urmare a aplicării metodologiei de calcul a consumurilor tehnologice și a pierderilor tehnice a gazelor naturale, urmează a fi incluse în tarif, respectiv suportate de către cetățenii RM”, a menționat Vitalie Busuiuc.

În cazul în care se va dovedi vinovăția, persoanele implicate riscă de la 2 la 15 ani de pușcărie.

foto: publika.md / captură privesc.eu

You may also like

Comments are closed.

By