PERICOL BIOLOGIC în Portul Giurgiulești: Boala a fost adusă în RM de un sirian

portul giurgiulesti -border

Poliția de Frontieră a fost pusă în alertă după ce în Portul Giurgiulești a fost depistat un caz de pericol biologic.

În data de 20 februarie 2016, în Portul Internațional Liber Giurgiulești a acostat un cargobot, aflat sub pavilionul R.Moldova.

La 22 februarie, căpitanul navei a anunțat că un bărbat, cetățean al Siriei, de 39 de ani, are nevoie urgentă de intervenția medicilor. Acesta avea febră și criză hipertensivă. În urma acordării primului ajutor medical, bărbatul s-a simțit mai bine și a refuzat spitalizarea.

În dimineața zilei de 24 februarie 2016, căpitanul navei a rechemat ambulanța, care a constatat decesul sirianului. Având suspiciunea că decesul a parvenit în urma unei maladii grave de import, extrem de periculoasă, neobișnuită și neașteptată, și pentru a nu răspândi pericolul de origine biologică s-a recurs la prevederile Regulamentului Sanitar Internațional în vederea prevenirii transmiterii transfrontaliere a pericolului pentru sănătatea publică.

În regim de urgență, întregul echipaj a fost izolat pe cargou, unde au fost întreprinse toate măsurile sanitar-epidimiologice. Reprezentanții Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, precum și brokerul vamal, care au intrat în contact cu bolnavul, au fost supuși unui control medical riguros, de către medicul Poliției de Frontieră și medicul infecționist al IMSP Spitalul raional Cahul.

În prezent, niciuna dintre cele 14 persoane, care au avut legătură cu sirianul, nu prezintă manifestări de boală. Echipajul este izolat la bordul navei, iar personalul, ce a efectuat controlul de frontieră, este monitorizat medical.

Astăzi, 25 februarie, medicul legist al IMSP Cahul a efectuat necropsia. Rezultatele au arătat că sirianul a decedat din cauza unei „pneumonii interstițiale bilaterale microfocală, posibil etiologie virală”. Fiind suspectată infectarea cu virusul gripal AH1N1, a fost prelevată proba biologică și transmisă Laboratorului Epidimiologic a Infecțiilor Respiratorii Virale, iar rezultatele vor fi anunțate vineri, 26 februarie 2016.

You may also like

Comments are closed.

By