12 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Mii de moldoveni, duși de nas: Au scos din casă sute de mii de lei pe care i-au investit într-o PIRAMIDĂ financiară

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Opt membri, printre care liderul, au fost reținuți de polițiști pentru escrocherie in proporții deosebit de mari. Membrii grupării, cu vîrsta cuprinsă între 21 si 52 de ani, unii din ei avînd dubla cetățenie, erau implicați într-o piramidă financiară. În prezent, trei dintre suspecți au primit 30 de zile de arest preventiv, iar alți cinci urmează să fie puși sub arest.

img_9480

img_9496

Gruparea criminală, denumită „Mercury Fond”, activa de aproape doi ani și avea ca scop colectarea mijloacelor băneşti de la cetăţeni ai Republicii Moldova. În schimb, ei le promiteau dobînzi avantajoase în perioade scurte de timp.

Astfel, poliţia a reuşit să identifice circa 100 de victime ale grupării criminale, însă potrivit materialelor cauzei, se presupune că numărul acestora depăşeşte câteva mii de persoane. Victimele înșelate erau preponderent din raioanele Ungheni, Fălești, Sîngerei, Drochia, Bălți și municipiul Chișinău.

Sumele pe care victimele piramidei erau impuse prin înşelăciune să le „investească” variază între 10 – 50 mii de lei. Prejudiciul adus cetățenilor este de circa 3 milioane de lei, unele persoane înregistrînd pierderi care au depăşit sute de mii lei.

img_9439

În total, gruparea criminală includea peste 30 de membri, care aveau misiunea de a atrage noi persoane în piramida financiară şi de a-i convinge să investească cât mai mulţi bani într-un virtual „fond investițional”.

img_9412

De asemenea, membrii piramidei financiare deseori acționau prin organizarea întrunirilor cu aspect religios, dînd dovadă de capacități avansate în psihologie şi dirijarea maselor. La întrunirile de racolare se crea o adevărată atmosferă de entuziasm şi excitare psihologică în care presiunea emanată de liderii grupării şi promisiunile de venituri uriaşe dirija lăcomia oamenilor şi frica acestora de a pierde o afacere aparent bună.

În realitate, careva proiecte investiționale sau fonduri, despre care se sugera victimelor, nu existau, o parte din mijloacele financiare au fost cheltuite în scopuri personale ale acestora – procurări de imobile, autoturisme, foi de călătorie în ţări exotice etc.

img_9406

img_9396

img_9438

Ca urmare a 30 de percheziții desfășurate în mai multe localități de pe teritoriul Republicii Moldova au fost ridicate pliante ale piramidei financiare, 35 de carduri bancare din RM și 10 din alte state cu care se efectuau tranzacţii de mijloace financiare. La fel, au fost depistate mijloace bănești (9000 euro, 6000 dolari SUA, 70000 ruble ruseşti), 8 notebook-uri, 5 HDD de la calculatoare, 10 Tablete, 7 sticuri cu informaţii referitoare la “Fondului piramidal Mercury”, precum au fost reținute şi sigilate 5 automobile ce aparțin membrilor Fondului piramidal Mercury.

img_9452

Organul de urmărire penală a pus sechestru pe conturile bancare și safeurile de depozit ale membrilor grupării, scopul fiind de a restitui mijloacele bănești victimelor.

O schemă similară a avut loc în Ucraina și Federația Rusă.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 190 alin. 5 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Escrocherie” se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani.

La moment, poliția întreprinde măsuri speciale de investigaţii pentru identificarea locului aflării celorlalți membri implicați în piramida financiară.

Totodată, Poliția face apel la persoanele care au avut de pătimit de pe urma fărădelegilor suspecților să apeleze la 255-148 sau 078774304.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img