Mercenarii din Donbas, participanți la protestele DA și Antifa

34008-14563-38362-35

Unul din adepții lui Grigore Petrenco și Platformei Demnitate și Adevăr, care a participat la 6 septembrie la acțiunile stradale este mercenar al autorităților separatiste din estul Ucrainei.

Serviciile speciale au reținut astăzi pe Aeroportul Internațional Chișinău doi cetățeni moldoveni despre care se presupune că au participat la conflictul din Estul Ucrainei de partea separatiștilor din Donbas.

Cel puțin unu dintre aceștia, Iurii Kudinin, este și adeptul grupului Petrenco și al Platformei DA fiind văzut la 6 septembrie 2015 la protestul violent organizat de Petrenco în fața Procuraturii Generale.

Cei doi au fost reținuți și urmează a fi cercetați pe ambele cazuri.

Potrivit Publika, cel puțin 40 de moldoveni luptă în Ucraina alături de separatiștii proruși. Potrivit informaţiei publicate pe site-ul Serviciului de Securitate de la Kiev (SBU), majoritatea dintre ei provin din regiunea transnistreană.

Procurorii moldoveni au declarat anterior că zeci de conaţionali sunt implicaţi în conflictul militar din Donbas, iar pentru activitatea de mercenar ei ar fi remuneraţi cu câte 3.000 de dolari.

Kievul și Chișinăul desfășoară activități comune de depistare a luptătorilor moldoveni. De la sfârşitul anului 2015 şi până acum Procuratura Generală a iniţiat şase dosare privind activitatea de mercenar pe numele a 10 persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 32 de ani.

Doi dintre ei au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare. Autoritățile au anunţat că unii mercenari care luptă în Ucraina au participat la dezordinile în masă din 6 septembrie 2015 de la Procuratura Generală.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By