5 C
Chișinău
Friday, April 16, 2021

”LA SOACRĂ” // Toți specialiștii care au verificat localul, au „închis ochii” la nereguli

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Toți specialiștii care au efectuat verificări în localul ”La soacră” din Piața Centrală au trecut cu vederea existența aragazului, a buteliilor, dar și a mirosului de gaz din încăpere. În cadrul anchetei au fost audiați 11 funcționari ai instituțiilor municipale, subordonate primăriei, care au avizat sau eliberat acte permisive.

„Vice-pretorul și șeful secției socio-economice – nici doamna pretor, nici șeful secției n-au fost la fața locului, au semnat documentul. De la Centrul de Sănătate Publică – specialistul a fost la fața locului, dar nu a observat aragazul, buteliile și nici mirosul. De la ANSA nu au observat aragazul, buteliile și mirosul. Conducerea Pieței Centrale pune doar o semnătură că obiectivul este pe teritoriul pieței. Am discutat și cu reprezenanții poliției … au spus că nu au fost incidente”, a spus Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate în cadrul ședinței Primăriei.

Totodată, reprezentanții Situațiilor Exceptionale au declarat că nu au verificat localul pe motiv că nu au fost sesizați referitor la un eventual pericol.

„Până în 2013 era verificat de Piața Centrală, dar de la 1 martie 2013 nu am avut posibilitate. Localul ”La soacra” nu a fost verificat în ultimii 3 ani. Actul de inspectare era la întreprinderea municipală „Piața Cetrală”. Nu am avut dreptul să intrăm, dacă obiectivul nu era planificat. Controalele inopinate se fac dacă sunt petiții sau sesizări”, a spus reprezentantul Situațiilor Excepționale.

În schimb, angajații cafenelei „La Soacră”, au mărturisit că au simțit miros de gaz pe parcursul ultimilor doi ani.

”Am discutat și cu angajații localului, cu bucătarul-șef, bucătarul, un lucrător. Toți spun că până în 2013, în local era o plită electrică și din 2013 a fost instalat acest aragaz, cu butelii care se schimbau de 2-3 ori pe săptămână, și nu a mai fost schimbat niciodată. Mirosul de gaz era prezent zi de zi, de asta știau patronii localului”, a adăugat Moldovanu.

”Lucrurile care le spuneți sunt acelea care le-am presupus de la început. Dacă se vor confirma, intervine răspunderea directă a celor care au fost la fața locului și au închis ochii la existența unui aragaz mare plus butelii de gaz care nu puteau să nu fie observate, plus funcționarii care au semnat pe dosar, nu mă dau la o parte pentru că sunt capul administrației locale. Nu exclud că vor fi atrași în proces penal pentru a răspunde penal pentru că nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă.

Luați la rost, responsabilii au declarat că în momentul verificărilor, în local nu existau butelii de gaz, iar afirmația că mirosul a persistat timp de 2 ani, este absurdă.

la soacra

Amintim că 13 persoane au fost rănite în urma unei explozii din cafeneaua ”La Soacră”, situată pe teritoriul Pieței Centrale. Deflagrația a avut loc în urma scurgerii de gaze.

În urma incidentului, patru persoane au decedat din cauza arsurilor și a intoxicației cu gaze.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img