Directorul ”Franzeluța” își dă demisia după ce a umplut cu ”mălai” buzunarele liderilor PLDM

franzeluta

Directorul principalului Combinat de panificație din Republica Moldova ”Franzeluța”, Victor Cojocaru a prezentat cererea de demisie, care a fost acceptată imediat de Consiliul de administrație și care va intra în vigoare de la 5 februarie. Acest lucru se produce după peste cinci ani în care Cojocaru a îndeplinit funcția respectivă, iar despre acesta s-a scris că a promovat mai multe afaceri ilegale pe urma cărora au avut de câștigat liderii PLDM, în frunte cu fostul premier Vlad Filat.

Cojocaru a fost numit în funcția de director cu scandal în iulie 2011, după ce acum câțiva ani fusese demis din aceeași funcție în urma altui scandal de corupție. Cojocaru a ajuns din nou la conducerea întreprinderii în perioada în care premier era Vlad Filat, iar ministru al agriculturii – Vasile Bumacov, tot un exponent al PLDM. Probabil, nu întâmplător și Cojocaru este (sau cel puțin era la acel moment) membru al PLDM, precum și nașul de cununie al șefului pazei lui Filat în acea perioadă.

La scurt timp după numirea lui Cojocaru, mai mulți apropiați ai PLDM au fost numiți în funcții de conducere la ”Franzeluța”, punând în aplicare scheme de corupție. Potrivit bloggerului Veaceslav Balacci, aceștia au pus în aplicare o schemă ”conform căreia un procent fix din fiecare tonă de făină şi alte materii prime achiziţionate de întreprinderea de stat ajunge direct în buzunarul lor, o parte fiind transmisă mai „sus”, lui Filat”. Era vorba de milioane de lei lunar.

Mai mult, Cojocaru a contractat achiziționare de utilaj la prețuri supraapreciate, a contractat credite bancare și se punea la cale deposedarea întreprinderii de construcții și loturi impunătoare de pământ.

Activitatea Combinatului ”Franzeluța” și a conducerii acesteia a fost criticată și în vara anului trecut, atunci când aceasta a scumpit pâinea, alături de alte câteva brutării. La scurt timp, ”Franzeluța” a renunțat la scumpiri doar după ce Consiliul Concurenței a examinat situația, sugerând că ar fi avut loc înțelegeri de cartel.

Mai mult, recent ”Franzeluța” a renunțat și la producerea pâinii sociale pentru categoriile social-vulnerabile ale populației, decizie care a provocat critici din partea experților, care au menționat că ”Franzeluța” își pierde astfel statutul de întreprindere socială.

foto: ipn.md

You may also like

Comments are closed.

By