Dezinformare în presa afiliată clanului Țopa

independent-md

Presa afiliată clanului Țopa dezinformează și manipulează din nou opinia publică. Este vorba de portalul Independent.md, care îi aparține lui Alex Cozer, unul din liderii Partidului DA, despre care s-a vehiculat că ar primi bani de la oligarhul Victor Țopa și amicul său Viorel Țopa, condamnați la ani grei de închisoare de justiția moldovenească și care se ascund în Germania.

Este vorba de un material în care Guvernul este acuzat că ar bloca reformele în domeniul audiovizualului după standardele țărilor vecine.

„Guvernul a respins în ședința de miercuri un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, care ar fi amenințat imperiul mediatic controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Autorii proiectului propuneau ca o persoană să poată deține maximum două licențe, fără posibilitatea de a deține exclusivitatea. Proiectul era inspirat și din legislația țărilor vecine, România și Ucraina. În România o persoană poate deține maximum două licențe, în timp ce în Ucraina este limitată la doar una singură”, scrie portralul Independent.md, care nu face nicio trimitere la legile pe care le menționează.

Dar Legea Audiovizualului din România nici nu pomenește de vreun număr limită de licențe pe care le poate deține una și aceeași persoană. Legislația română prevede anumite limite, dar în cu totul alt spirit decât cele din Codul Audiovizualului.

Astfel, potrivit art. 44 alin 1 din Legea Audiovizualului a României, „pentru a proteja pluralismul de opinii şi diversitatea culturală, concentrarea proprietăţii şi extinderea cotei de audienţă în domeniul audiovizualului sunt limitate la dimensiuni care să asigure eficienţa economică, dar care să nu genereze apariţia de poziţii preponderente în formarea opiniei publice”. Iar alineatul 6 al aceluiași articol precizează: „Se consideră că o persoană fizică sau juridică deţine o poziţie preponderentă în formarea opiniei publice în cazul în care cota de audienţă ponderată a serviciilor de programe ce îi sunt atribuite depăşeşte 30% din piaţa semnificativă”,potrivit legii.

Cu alte cuvinte, nu este limitat numărul de licențe, dar legea încearcă să prevină deținerea de poziții preponderente, sau monopol pe piața audiovizuală.

De fapt, o analiză succintă a proprietarilor în domeniul audiovizualului în România demonstrează că unele și aceleași persoane pot deține licențe pentru un număr considerabil de posturi de radio și TV. Elocvent în acest sens este exemplul membrilor familiei lui Dan Voiculescu, care dețin licențe pentru un șir întreg de instituții audiovizuale grupate în trei companii.

Astfel informațiile publicate de Independent.md nu doar că sunt false, dar exemplul dat de portal nici nu este compatibil cu prevederile legislației R. Moldova.

Ministrul justiției Vladimir Cebotari a declarat că  ministerul ar pregăti un alt proiect, care „este mai reușit”, după cum menționează Independent.md. Poate era cazul să fie examinat proiectul respectiv, după care să se vină cu anumite concluzii, așa cum a procedat portalul care aparține apropiatului lui Victor Țopa.

You may also like

Comments are closed.

By