Despre călăul Moscovei – Pușcaș, eroul amantei lui Lucinschi

puscas_tatoo

În săptămâna în care justiţia din România marca sentinţa istorică de condamnare a torţionarului comunist Vişinescu, aici, peste Prut fratele basarabean al lui Vişinescu, temnicerul sovietic Victor Puşcaş îmi dădea replici prin intermediul presei. Tovarăşul călău se declară statalist şi acuză o campanie pornită împotriva sa din partea unioniştilor. Deoarece cele două victime de la Cahul cărora călăul le-a curmat viaţa nu-i pot da replici şi nici măcar să-l privească cu dispreţ în ochi (aşa cum îşi priveşte orice victimă călăul), o să-mi permit să o fac eu, mai ales că am fost vizat în comunicatul torţionarului.

Deci, tovarăşe călău,

Primo, nimeni altul decât dumneata nu a pornit campania acuzată în comunicat. Imediat după ce Curtea Constituţională a emis decizia istorică privind oficializarea limbii române, campania ai început-o anume dumneata, fiind scos din lada de gunoi a istoriei, unde zăceai scoţând o putoare cât de cât suportabilă pentru societate. Ai fost scos în calitate de instrument pentru a ataca, la fel ca în secolul trecut, oamenii şi judecătorii care sunt dintr-un altfel de aluat, cu arbore genealogic, şcoliţi în România, incomozi partiei sau patriei dumitale de la Moskva. Nu ştiu dacă ai făcut-o conştient, sau te-au forţat stăpânii de la Moscova, tot aia de la care primeai şi altădată заказ-urile de a tăia şi spânzura moldovenii incomozi regimului sovietic. În ambele cazuri însă odată ieşit din lada de gunoi trebuie să-ţi asumi şi putoarea emanată, dar şi reacţiile societăţii la această putoare.

Tovarăşe călău,

Dumneata nu eşti statalist şi nu-ţi poţi asuma poziţii civice din această ipostază. Nu eşti, pentru că din momentul în care acest proiect statal se forma în fază embrionară, odată cu descompunerea URSS, ai luptat cu toată suflarea ta, împreună cu colegii de la Moscova, ca embrionul să fie avortat. Faptul că în calitate de preşedinte al Instanţei Supreme a statului ai elaborat împreună cu KGB-ul un document în afara cadrului legal (Instrucţiunea din 14 martie 1989), document care orienta instituţiile de forţă în vederea suprimării Mişcării de Eliberare Naţională, din care s-a născut Republica Moldova, îţi dezgoleste esenţa. Ea nu este nici măcar una statalistă moldovenistă, ci una kgb-stă, care a rămas o constantă a ta până în prezent. Iar investigaţia de pe blogul meu nu ţi-am dedicat-o în mod special din ipostaza de unionist, ci în calitate de cetăţean care promovează lustraţia, adevărul şi dreptatea, fără de care acest colţ de ţară nu poate merge nicăieri, nu doar reveni acolo unde îi este locul istoric, reîntregită cu Patria. Dumneata nu eşti statalist, dumneata eşti stalinist, tovarăşe călău, cu ancoră şi stea comunistă tatuată pe mâinile murdare de sânge de om nevinovat!

Tovarăşe călău,

Recunoşti că ai suprimat Mişcarea de Eliberare Naţională şi recunoşti că ai condamnat la moarte oameni nevinovaţi! Ba chiar te mândreşti ticăloşeşte cu asta, pentru că „instanţele superioare” de la Moscova nu ţi-au anulat acele decizii emise în calitate de judecător sovietic. Ziceai unei jurnaliste, care şi ea nu poate suferi unioniştii, că… aşa erau timpurile. Voltaire a zis cu drept cuvânt că “legea morală lucrează asupra tuturor națiunilor: sunt mii de diferențe în interpretațiunile acestei legi, în mii de împrejurări, dar fondul e întotdeauna același, și acest fond e ideea justului și injustului”. Au fost chiar şi în acele timpuri judecători în sistemul sovietic de justiţie care te-au înfruntat şi nu s-au temut să aplice corect legea, care au apărat Mişcarea de Eliberare Naţională. Unii din ei probabil au dreptul să se declare statalişti. Dumneata însă ai preferat să fii bâta Moscovei împotriva independenţei acestui stat şi doar când s-a prăbuşit URSS-ul şi s-a schimbat puterea ai sărit imediat în căruţa noii puteri, independente (atât cât s-a putut) de Moscova. Fiecare decizie de achitare a membrilor Mişcării de Eliberare Naţională, emisă de judecătorii care nu ţi s-au supus, a fost anulată de dumneata şi judecătorii tăi kgb-işti. De atunci, întotdeauna ai rămas un românofob convins. Ai o problemă nu doar cu unioniştii, ci cu tot ce înseamnă românism şi limbă română, falsule statalist!

Tovarăşe călău,

Ştii şi tu, ştiu şi cunoscătorii jocurilor de culise de la Chişinău că Snegur a fost cel care te-a promovat în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. Nu e un mare secret că anume dumneata ai fost cel care l-a convins pe Snegur să semneze la Alma-Ata tratatul de constituire a CSI, oprind acest colţ de ţară după desprinderea de URSS din drumul de revenire la spaţiul românesc şi apropiere de Europa. S-a întâmplat, apropos, fără ca Parlamentul să fie consultat în prealabil.

Tovarăşe călău,

După cârdăşia cu Voronin (a se vedea din nou semnăturile de sub Instrucţiunea din 14 martie 1989), ai făcut-o pe corectul restituindu-i ceasul de aur primit de la acesta. Ştii şi dumneata, ştie şi Voronin prea bine că n-a fost decât expresia unei frustrări personale, pentru că nu te făcuse preşedinte al CC în al doilea mandat de judecător. Apropos, niciodată nu ai fost ales în calitate de preşedinte al Curţii, fiind un preşedinte întâmplător, ales prin tragere la sorţi, la o paritate de voturi cu judecătorul Iuga!

Tovarăşe călău,

La 19 august 1997, în plin regim Lucinschi, un complet de judecată de la Curtea de Apel a Republicii Moldova, avându-l atunci ca președinte pe Nicolae Timofti, a pronunțat (în premieră, după 5 ani de interminabile procese de judecată) o decizie istorică, favorabilă Mitropoliei Basarabiei, decizie pronunțată împotriva Guvernului Republicii Moldova, care era obligat să înregistreze Mitropolia. Acea decizie, reținută de Raportul Departamentului de Stat al SUA privind Drepturile Omului, avea să fie anulată la 9 decembrie 1997, de un complet din 3 judecători, în frunte cu Vera Macinskaia, de la Curtea Supremă de Justiție, condusă de Victor Pușcaș! Ulterior, dosarul a ajuns la CEDO, care a trebuit să corecteze gafa intenţionată a Curţii condusă de dumneata, stimate “luptător cu imixtiunea (geo)politicului în justiţie”.

Tovarăşe călău,

În anul 2000 un grup de tineri absolvenţi ai universităţilor din Romania (CAIRO) au depus o acţiune împotriva CCA, privind retragerea licenţelor posturilor TV ruseşti din Moldova. CAIRO a câstigat procesul la Curtea de Apel, dar statalistul Pușcaș a anulat acea decizie la CSJ. Pentru că eşti statalist ai făcut-o? Sau totuşi în interesele altui stat?!

Tovarăşe călău,

La 26 mai 2009 CC a adoptat o hotarâre în problema dublei/multiplei cetăţenii pentru demnitari. Dumneata, Puşcaşule sovietic, ai fost raportor în acel dosar. Deşi exista deja Hotarârea CEDO din 18 noiembrie 2008, prin care o Cameră din şapte judecători ai Curţii Europene a Drepturilor Omului a constatat violarea de către Guvernul Republicii Moldova a dreptului reclamantului de a fi ales în Parlament, garantat de Articolul 3 al Protocolului Nr. 1 la Convenţie, judecătorul raportor Puşcaş a susţinut că restricţiile erau constituţionale. Ulterior, CEDO cu votul unanim a 17 judecători din Marea Cameră a declarat din nou soluţia dată de Puşcaş contrară Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Mă refer la cazul Tănase vs. Moldova. În aceste condiţii, întrebarea mea este: câtă încredere poate avea societatea în opiniile critice pe care le ai acum în adresa hotărârilor CC???

Tovarăşe călău,

La 24 iunie 2010 Mihai Ghimpu a emis Decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 Zi a ocupaţiei sovietice. Cu o viteză de invidiat, la mai puţin de o lună, CC în componenţa de atunci, printre care şi dumneata, cel declarat împotriva politizării justiţiei, a anulat Decretul. Dumneata ai făcut chiar opinie separată (concordantă), prin care ai exprimat o opinie şi mai drastică decât cea a judecătorilor CC,„decretul prezidenţial are impact asupra suveranităţii şi independenţei statului”! Ce are ocupaţia sovietică, cu suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, tovarăşe călău sovietic???

Tovarăşe călău,

Death is not justice_CEÎmi dau seama ce (şi mai ales cine) stă la modul practic în spatele scoaterii tale de la naftalină. Torţionarul Puşcaş este preşedintele comisiei de numire a unui judecător la CC. Guvernul însă este obligat (cel puţin din punct de vedere moral) să ignore această comisie, condusă de un călău torţionar. Este de menţionat că la ambele probe scrise ale concursului (prima a fost întreruptă din cauza unei alerte cu bombă!), torţionarul Puşcaş a introdus în speţă sesizarea privind neutralitatea, aflată pe rolul CC! Se pare că pentru românofob, prin cumul torţionar sovietic este foarte important să cunoască opţiunea geopolitică a viitorului judecător… De ce, tovarăşe călău? (Geo)politica nu trebuie să aibă nicio influenţă asupra justiţiei, nu?!

Tovarăşe călău,

Şi un ultim apropos de opţiunea geopolitică, ieri Moldova a primit de la Consiliul European noi recomandări. Reformarea justiţiei moldoveneşti este din nou în topul cerinţelor europenilor şi va fi preocuparea autorităţilor, sub supravegherea partenerilor europeni. La fel cum s-a întâmplat şi peste Prut, unul din indicatorii reuşitei reformării justiţiei de aici trebuie să-l constituie sentinţe pe precedentul torţionarului Vişinescu al justiţiei române. Sentinţa torţionarului Puşcaş este un imperativ. Nu pentru unionişti. Pentru cei doi copii ai unuia din poliţiştii din Cahul, pe care i-ai lăsat fără tată! Şi pentru alţii ca ei. Şi pentru ca să nu mai ai ocazia nici tu, nici alţii ca tine să mai repete vreodată atrocităţile pe care le-aţi comis! Investigaţia mea continuă. La revedere, tovarăşe călău! Pe curând, tovarăşe călău!

autor: Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By