COMISARUL // Noi DOVEZI despre modul în care Țopii au organizat atacul raider asupra AIR MOLDOVA

comisarul

Jurnalistul Gabriel Călin aduce noi dovezi privind modalitatea și schema prin care Victor Țopa, Viorel Țopa și Andrei Năstase, cu ajutorul lui Vlad Filat, Anatolie Arapu și alte câteva persoane din gașca lui Petru Lucinschi au organizat atacul raider asupra companiei Air Moldova, în urma căruia Moldova a fost prejudiată cu 7 milioane de euro.

Autorul emisiunii „Comisarul” subliniază că ilegalitatea privatizării Air Moldova de către Țopi și atacul raider, făcut în baza acestei tranzacții, este confirmat prin Actul de audit efectuat de Curtea de Conturi, care are o vechime de 10 ani. După decizia de constituire a firmei moldo-germane, partea germană, Unistar Ventures urma să deschidă un cont provizoriu în care să transfere banii pentru capitalul statutar, tranzacție în baza căreia UNISTAR trebuia să intre în posesia a 49 la sută din acțiuni. Unistar, potrivit Curții de Conturi, nu a deschis nici un cont pe teritoriul Republicii Moldova. În schimb, conform documentului, omul de afaceri Victor Țopa deschide, la 3 mai 2005, un cont la Universal BANK, cea care apare ulterior în schemele mafiote legate de cazul Gorbunțov. Așadar, Victor Țopa, care reprezintă statul, deschide cont provizoriu la Universal-Bank, chiar dacă asta ar fi trebuit să o facă firma pseudo-germană. Deși, dacă e să luăm în considerare că Unistar Ventures aparținea clanului, atunci e clar de ce Țopa a deschis contul, spune jurnalistul.

La data de 22 iunie 2000, peste aproape două luni de la deschiderea contului, un cetățean pe nume Hans Jiurgen Leibrant, care nu a adus nici un document de confirmare că ar reprezenta Unistar Ventures, face primul transfer de 995 mii Dolari SUA, bani CASH pe contul deschis de Victor Țopa. Suma dată, se scrie în document, nu poate fi înregistrată ca aport la capitalul statutar pentru că acest Hans nu avea statut de asociat al Air Moldova. La fel, nu a existat nici o tranzacție înregistrată care ar demonstra că acei 995 de mii de dolari au intrat în țară pe calea transferului sau pe cale terestră. Din investigație reiese că banii, aproape un milion de dolari, sunt din Republica Moldova. Așadar, primul milion vărsat în fondul statutar, chipurile de nemți, sunt de fapt bani furați în Moldova, spune autorul emisiunii.

Ulterior, urmează alte două transferuri, dar deja pe conturile de la Banca de Economii. Unistar Ventures transferă 1 milion 100 de mii de dolari cu lipsa înscrierii despre destinația plății și ulterior încă 300 de mii de dolari cu mențiunea transport pasageri. Ambele sume, contrar legii, au fost înscrise în capitalul statutar. În acea perioadă, la șefia BEM era nimeni altul decât Viorel Țopa, un alt om de afaceri. Anume din această cauză aceste două transferuri s-au făcut prin BEM. Suma de 1400 de mii din aceste două transferuri este identică cu suma creditului și al gajului, luate tot din BEM, de Victor Țopa. Viorel Țopa le-a mutat, cum s-ar spune, dintr-un sertar în altul, operațiune care le-a adus în buzunar AIR MOLDOVA, iar lui Viorel Țopa o condamnare de 7 ani de pușcărie. Așadar, reiese că cea de-a doua parte a banilor a ajuns în conturile BEM ale Air Moldova tot din BEM, prin intermediul creditelor companiilor controlate de Victor Țopa.

Cert este că în capitalul statutar al Air Moldova au fost vărsați tot banii furați în Moldova.

Jurist și vicepreședinte al Air Moldova, care a avut grijă de actele companiei, era nimeni altul decît Andrei Năstase, unul din liderii Platformei Demnitate și Adevăr și finul de cununie al lui Victor Țopa. BEM-ul era supravegheat de Anatol Arapu, din funcția sa de ministru al Finanțelor, iar Victor Țopa era nimeni altul decât șef al aviației civile și ministru al transporturilor, care a făcut posibilă schema, iar fostul premier, Vlad Filat le-a fost alături, fiind responsabil de înstrăinarea averii statului ca șef la privatizări, cel care a semnat ordinul de scoatere la privatizare a companiei Air Moldova.

Urmăriți emisiunea „Comisarul” integral:

You may also like

Comments are closed.

By