12 C
Chișinău
Sunday, April 18, 2021

Câteva companii petroliere au ieftinit benzina și motorina

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), trei companii importatoare de carburanţi au anunțat că reduc prețul benzinei cu 30 de bani și cel al motorinei cu 20 de bani per litru. Două dintre companii au ieftinit deja produsele, iar cea de-a treia urmează să facă acest lucru sâmbătă, 13 februarie.

De asemenea, alte două companii care comercializează gaz lichefiat au anunțat că începând de astăzi, 12 februarie, reduc cu 15 bani prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat. Astfel, prețul de comercializare a unui litru de gaz lichefiat va constitui în jur de 8,84 lei per litru.

După ieftinire, prețul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei cu cifra octanică A- 95 a scăzut de la 16,13 lei per litru până la 15,86 lei per litru, prețul motorinei – de la 13,43 lei la 13,19 lei per litru și prețul mediu al gazului lichefiat – de la 8,99 lei la 8,84 lei per litru.

Aceasta este a patra ieftinire a benzinei și motorinei și a treia ieftinire a gazului lichefiat înregistrată în anul 2016. De la începutul anului prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei s-au micșorat, la motorină – în medie cu 1,43 lei per litru, la benzină – cu circa 1,06 bani per litru și la gazul lichefiat – cu circa 0,50 bani per litru.

Calculele prezentate la ANRE de companiile petroliere arată că diminuarea preţurilor cu amănuntul la benzină și motorină este determinată de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

În prezent, 84 de agenți economici comercializează benzină și motorină cu amănuntul, iar gazul lichefiat de 69 de agenți economici la 469 de stații de alimentare.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img