Reforma Justiției // Avocat ce riscă 7 ani de pușcărie, cu licența retrasă, își continuă activitatea

78993fbf-9a6b-4594-9950-f31537ef7cbd

Chiar dacă pentru avocați sunt obligatorii deciziile Comisiei pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților (CED), mai ales când sunt sancționați disciplinar prin retragerea licenței, unii dintre ei continuă să se prezinte în instanțe, iar Ministerul Justiției nu se grăbește să emită ordinul prin care să fie retrasă licența.

Așa se întâmplă și în cazul avocatului Elena Organ, care ar fi trebuit să rămână fără licență după decizia CED din 21 decembrie 2015, însă până acum nu a fost lipsită de aceasta prin ordinul Ministerului Justiției, iar avocatul continuă să se prezinte ca avocat în continuare în ședințe de judecată. Mai mult ca atît, Elena Organare statut de inculpată în dosarul penal 41-1-10754-17122013, ce se examinează de Judecătoria sect.Rîșcani, mun.Chișinău. Ea este învinuită de Procuratura sect. Rîșcani de abuz de serviciu și riscă 7 ani de închisoare.

CED a intentat, la data de 2 noiembrie 2015, o procedură disciplinară, prin care unele acțiuni ale avocatului Elena Organ au fost recunoscute drept abateri disciplinare grave, deoarece a fost încălcată flagrant legea cu privire la avocatură, statutul profesiei de avocat și Codul deontologic al avocaților.

La baza procedurii a stat o petiție, prin care mai mulți clienți ai Elenei Organ ar fi invocat că avocatul a comis mai multe fărădelegi, inclusiv folosirea drepturilor patrimoniale și procedurale ale clienților săi în interese proprii.

În anul 2013 Elena Organ, împreună cu partenera sa de afaceri, fosta administratoare a procedurii de insolvabilitate a companiei „Locuințe pentru toți”, Emilia Vedernic, au elaborat o schemă de delapidare a 39 de apartamente. 

Această schemă, potrivit petiției examinate de CED, ar fi fost pusă la cale de Elena Organ, care reprezenta atât creditorii în proces de insolvabilitate, cât și administratoarea procedurii de insolvabilitate. 

Tentativa ar fi fost posibilă prin excluderea creditorilor din tabel și nevalidarea banilor achitați de aceștia pentru apartamente, prin suspendarea examinării contestațiilor, dispusă prin încheierea instanței, pe care Organ nu a atacat-o mai departe în instanță la solicitarea lui Vedernic.

Proprietarii celor 39 de apartamente au invocat că tentativa de deposedare a apartamentelor și banilor nevalidați achitați anterior pentru apartamente, din fericire, a fost stopată printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, din 12 martie 2014, prin care a fost anulată încheierea Curții de Apel, privind suspendarea examinării contestațiilor creditorilor SA „Locuințe pentru toți”, care intenționat nu a fost atacată de Organ, ea fiind, totodată, și reprezentanta persoanei adverse din dosar, administratorul insolvabilității Emilia Vedernic.

Elena Organ îi reprezenta pe majoritatea din cei 39 de creditori, proprietari de apartamente, cât și pe administratorul insolvabilității Emilia Vedernic, care îi achita bani avocatei prin intermediul SRL „Inițium”, fondator al cărui figurează Elena Organ.

Magistrații Curții Supreme de Justiție au stabilit că avocata Elena Organ a fost categoric împotriva suspendării examinării contestațiilor creditorilor și nu i-a informat despre acest fapt, dar și nu a atacat la CSJ încheierea în cauză în termenul prevăzut de lege, fapt care contravenea intereselor clienților. Avocatul a acționat în detrimentul acestora, fapt prin care a încălcat condițiile contractului.

Prin neatacarea încheierii instanței de insolvabilitate din 13 septembrie 2013, s-a făcut imposibilă desfășurarea de mai departe a procesului, blocarea exercitării drepturilor investitorilor și apărarea de către creditori a dreptului garantat de a deține apartamente conform contractelor semnate.

Totodată, prin neatacarea deciziei de către avocatul Organ, în protejarea intereselor proprii a Emiliei Vedernic, au fost lezate drepturile creditorilor de a pretinde la statut de creditor, creanțele cărora urmau să fie recunoscute drept creanțe garantate, asigurate cu apartamente, pe care aceștia le achitaseră anterior. Elena Organ împreună cu Emilia Vedernic deja le-au declarat libere spre vînzare aceste apartamente. Este interesant faptul că Elena Organ era avocat cît pentru creditori, dar și pentru partea adversă reprezentată de administratorul insolvabilității Emilia Vedernic prin intermediul SRL „INIȚIUM”, Organ Elena fiind asociat unic la această întreprindere, iar soțul ei Vadim Organ fiind director.

CED a decis, la data de 21 decembrie 2015, să fie recunoscută abaterea disciplinară gravă a avocatului Elena Organ și să-i fie retrasă licența pentru exercitarea profesiei de avocat, despre care urma să fie anunțat și Ministerul Justiției.

Câteva zile mai târziu, la data de 29 decembrie, Elena Organ a înaintat o cerere de chemare în judecată a Uniunii Avocaților, prin care invoca că CED iar fi violat dreptul la apărare, la nediscriminare în fața legii, dreptului de a fi prezumată nevinovată, dreptul privind accesul la informare, dreptului la exercitarea profesiei.

Organ a cerut instanței să fie anulată decizia CED din 21 decembrie 2015, ca fiind una ilegală, să oblige Uniunea Avocaților și a președintelui CED să-i aducă scuze oficiale și să încaseze de la Uniunea Avocaților ca pagubă morală o sumă în mărime de 1.000.000 lei. Cererea se examenează în prezent de către Judecătoria Ciocana.

Straniu este și faptul că la sfârșitul lunii ianuarie a anului curent, Consiliul Uniunii Avocaților din RM (CoUA), a suspendat decizia CED, câteva zile mai târziu, la data de 03 februarie a.c., același CoUA anulează decizia luată anterior, constatând lipsă de competență.

Potrivit Ninei Lozan, președintele Uniunii Avocaților, avocatul Elena Organ ar fi contestat decizia CED la CoUA, însă la cererea scrisă de Organ nu a fost anexat procesul-verbal al CED prin care a fost luată decizia de a-i fi retrasă licența. Din acest motiv, CoUA a suspendat decizia CED și nu a cerut Ministerului Justiției să emită hotărârea. 

Ulterior, a fost stabilită o ședință extraordinară a CoUA, la care s-a prezentat Elena Organ și avocatul său, cât și Vitalie Tăbârță, președintele CED. Ambelor părți le-au fost puse întrebări, iar ulterior s-a abrogat decizia CoUA din 29 ianuarie și a fost menținută decizia CED prin care Elenei Organ trebuia să-i fie retrasă licența.

„Deciziile CED sunt obligatorii pentru fiecare avocat, dar dacă aceștia nu se conformează, comisia nu poate înterprinde careva măsuri de sancționare. Urmează instanța de judecată să se pronunțe în legătură cu retragerea licenței de avocat a Elenei Organ”, a mai precizat Lozan.
Solicitat telefonic, Vitalie Tăbârță, președintele Comisiei pentru Etică și Disciplină, a declarat pentru Today.md că pentru intentarea măsurii procedurale au votat majoritatea din membrii Comisiei, opt din cei 11 membri.

„Din câte cunosc, Ministerul Justiției încă nu a emis ordinul prin care să fie lipsită de licența de avocat, chiar dacă noi ne-am adresat și le-am adus la cunoștință decizia Comisiei”, susține Tăbârță. Întrebat dacă și în celelalte cazuri există asemenea tergiversări din partea Ministerului Jutiției, Tăbârță a specificat că în celelalte cazuri Ministerul era mai operativ, ordinele erau emise în termeni mai restrânși.

Tăbârță a menționat că un caz analogic a fost înregistrat aproximativ trei patru ani în urmă, când Comisia a retras licența unui avocat, iar acesta s-a adresat în instanță, însă Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză Comisiei.

După părerea președintelui CED, avocații care au fost sancționați disciplinar de comisie prin retragerea licenței ar trebui să nu mai activeze în calitate de avocat imediat, fără ca să aștepte ca ordinul să fie semnat de Ministrul Justiției.

Mai multă lumină în acest caz vine să facă Sergiu Stavița de la Serviciul protocol, informare și comunicare cu mass-media, care, la o solicitare a redacției, ne-a comunicat următoarele:
„La data de 11 ianuarie 2016, în adresa Ministerului Justiției a parvenit din partea Uniunii Avocaților din Republica Moldova Decizia Comisiei pentru etică și disciplină din 21 decembrie 2015 privind retragerea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat a doamnei Elena Organ.

La data de 14 ianuarie 2016, Direcția profesii și servicii juridice a elaborat proiectul de ordin al Ministrului Justiției cu privire la  retragerea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat a dnei Elena Organ.

Totodată, la data de 12 ianuarie 2015, avocatul Elena Organ a informat Ministerul Justiției despre faptul că a contestat Decizia Comisiei pentru etică și disciplină din 21 decembrie 2015 și că s-a adresat către instanța de judecată cu cererea privind anularea deciziei respective cu suspendarea executării acesteia. La fel, a solicitat din partea Ministerului Justiției suspendarea emiterii ordinului de retragere a licenței până la soluționarea litigiului și adoptarea unei decizii definitive a instanței de judecată pe marginea cazului dat.

Este de menționat și faptul că prin Hotărîrea Consiliului Uniunii Avocaților din 29 ianuarie 2016 a fost dispusă suspendarea executării Deciziei Comisiei pentru etică și disciplină din 21 decembrie 2015, emisă în privința avocatului Elena Organ”.

La rândul său, Vladimir Cebotari, Ministrul Justiiei, a declarat pentru Today.md că în prezent ministerul este la etapa de colectare a informației pentru a putea lua o hotărâre obiectivă.
„Sunt două tabere de avocați și vrem să vedem unde este adevărul, axându-ne pe probe și pe declarațiile persoanelor fizice care sunt vizate în aceste acțiuni, pentru a nu ne lăsa implicați în reglările de conturi dintre avocați”. 

Urmează să studiem atent toate motivele invocate, a precizat pe final ministrul Cebotari.

Este de menționat faptul că conform Legii Nr.1260 din 19.07.2002 cu privire la avocatură art. 25 alin.(2), Ministerul Justiției este obligat să retragă licența în temeiul hotărîrii Comisiei pentru etică şi disciplină. Dar cine știe poate reforma justiției presupune altceva decît respectarea legii.

Pe de altă parte, avocatul Elena Organ nu se consideră vinovată și continuă să participe, în calitate de avocat, la ședințele de judecată, fapt confirmat chiar de ea. Într-o discuție telefonică cu reporterul Today.md, Organ s-a arătat deranjată de întrebări și a insinuat că cineva ar fi făcut o comandă redacției ca să-i adreseze întrebări.

Mai mult ca atât, Organ a declarat că CED nu este instanță care să ia decizia finală și că procedura disciplinară a fost făcută la comanda unor persoane cointeresate. 

Când a fost întrebată despre schema cu apartamentele, în care este vizată, aceasta a declarat tranșant că nu discută despre clienții săi și a întrerupt, nervoasă, apelul telefonic.

Conform datelor oferite de Ministerul Justiției, pe parcursul anului 2015, prin ordinele Ministrului Justiției, în temeiul deciziilor Comisiei pentru etică și disciplină, au fost retrase șapte licențe pentru exercitarea profesiei de avocat.

You may also like

Comments are closed.

By