Taxa vamală la importul materiei prime pentru mărfurile industriale ar putea fi redusă

BILK_Kombitermin

Ministerul Economiei susține inițiativa deputaților de reducere a mărimii taxelor vamale până la 1 % la unele materii prime utilizate de companiile din industria de prelucrare. Avizul pozitiv al Ministerului Economiei referitor la amendamentele la Legea privind aprobarea nomenclaturii combinate a mărfurilor a fost transmis Guvernului pentru aprobare.

Modificările la Lege au fost operate pe motiv că la 1 ianuarie 2016 a expirat regimul preferinţelor comerciale autonome (PCA) oferite Moldovei de Uniunea Europeană şi pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, a intrat în vigoare noul regim de comerţ liber, atotcuprinzător şi aprofundat dintre Moldova şi UE. Spre deosebire de regimul precedent, noul regim comercial interzice folosirea regulilor fiscale drawback, care prevăd restituirea deplină sau parţială a taxelor de import percepute pentru mărfurile care după prelucrare pe teritoriu vamal trebuie să fie reexportate sub formă de mărfuri prelucrate.

În rezultat, de la 1 ianuarie 2016, cea mai mare parte a companiilor care activează în Moldova în regim drawback urmează să plătească taxe vamale pentru materia primă importată, chiar dacă aceasta nu va fi destinată consumului pe piaţa internă şi va fi component a mărfurilor reexportate.

Pentru a nu bloca activitatea şi planurile de extindere ale acestora, dar şi pentru atenuarea efectului de la interzicerea regulilor drawback, au fost elaborate amendamentele la legea privind aprobarea nomenclaturii combinate a mărfurilor, care prevăd reducerea de la 5%, 6,5%, 8%, 10% până la 1% a mărimii taxelor vamale pentru unele materiale folosite în calitate de produse suplimentare pentru producţie finită de către companiile din industria de prelucrare.

foto: archiva.flux.md

You may also like

Comments are closed.

By