Tabelul periodic al elementelor, completat cu patru NOI SIMBOLURI

chimie

Tabelul periodic al elementelor a fost completat cu patru noi simboluri reprezentând substanțe, iar această actualizare a făcut ca manualele de chimie din lumea întreagă să devină depășite, informează huffingtonpost.com, citat de Mediafax.

Elementele au fost verificate și adăugate de Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată (International Union of Pure and Applied Chemistry/ IUPAC), săptămâna trecută. În urma acestei decizii, cel de-al șaptelea rând din tabelul periodic al elementelor a fost în mod oficial completat.

Includerea acestor elemente chimice super-grele, realizate de om, temporar denumite 113, 114, 117 și 118, reprezintă primele adăugiri operate în sistemul periodic după 2011, precizează un comunicat emis de IUPAC.

IUPAC este o organizație non-guvernamentală, fondată în anul 1919. Este forumul cel mai înalt recunoscut la nivel internațional ca unica autoritate ce elaborează standarde pentru nomenclatura substanțelor anorganice sau organice.

Elementul 113 a fost descoperit de Institutul RIKEN din Japonia. Numele său provizoriu este “ununtrium”, iar simbolul său este Uut.

Elementele 115 și 117 au fost descoperite de savanții de la Institutul de cercetări nucleare Dubna din Rusia, Laboratorul Național Lawrence Livermore din California și Laboratorul Național Oak Ridge din Tennessee. Numele lor provizorii și simbolurile lor sunt “ununpentium” (Uup), respectiv “ununseptium” (Uus).

Elementul 118 a fost descoperit de echipe de la laboratoarele din Dubna și California și a primit numele provizoriu “ununoctium” și simbolul “Uuo”.

Denumiri permanente și simboluri vor fi alocate celor patru noi elemente în lunile următoare, a precizat IUPAC. Noile denumiri trebuie să aibă legătură cu diverse concepte mitologice, minerale, regiuni, țări, proprietăți și oameni de știință.

Elementul 113 va fi primul din istorie care va fi denumit de cercetătorii din Asia, raportează The Verge.

You may also like

Comments are closed.

By