Sturza recunoaște că a sărăcit țara pe când era premier

sturza

Premierul desemnat Ion Sturza a recunoscut, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV 7 că cedarea pachetului majoritar de acţiuni ale Moldovagaz către concernul rus Gazprom, în anul 1999, în perioada în care a deţinut funcţia de prim-ministru, a fost o eroare, notează mesaj.md.

“Din perspectiva zilei de astăzi, unde ne-am pomenit noi cu securitatea energetică și altele, bineînțeles că a fost o greșeală”, a declarat Ion Sturza.

“Nu vreau să găsesc multiple justificări, presiunea FMI-ului și Băncii Mondiale de a ceda pachetul și responsabilitatea către Gazprom. Până la momentul în care am venit noi practic toate activele deja erau transmise, inclusiv conductele către Gazprom, dar cred că dacă luăm în considerație situația de astăzi, transmiterea pachetului majoritar a fost o greșeală, dar acolo din păcate astăzi nu se utilizează ce a mai rămas”, a mai spus fostul prim-ministru.

“Controlul operativ, directorul general, tarife este în competența Guvernului Republicii Moldova și dacă s-ar dori, s-ar putea de impus anumite lucruri. A fost o greșeală. Nu-mi aparține mie exclusiv, a fost o decizie politică în cadrul ADR-ului, o decizie a Guvernului, eu eram „doar” ministru, un „simplu ministru” al Economiei, dar eu atunci eram responsabil de politica economică, strategiile de privatizare și eșecurile mele mi le asum”, a precizat Sturza.

Reamintim că Gazprom a obţinut, în 1999, pachetul majoritar de acţiuni de la Moldovagaz, în contul datoriilor la furnizarea gazelor natural, în sumă de 190 milioane de dolari. Datoria actuală a Moldovagaz faţă de Gazprom este de 6,2 miliarde de dolari.

You may also like

Comments are closed.

By